soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Direnci olmayan bir iletkeni nasıl yapabiliriz?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-02-25 | Okunma sayısı: 3591

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

süperiletken deniyor direnci çok az olan iletkenlere.. süperiletkenlerle ilgili soruların cevapları aydınlatabilir sanırım..yeniden yazmayalım:)

user avatar

Bu konuyla ilgili TÜBİTAK websitesinde bir soru var, o soru ve cevabını buraya aktarayım sanırım sorunuzun cevabına ulaşacaksınız.
Soru:
Eğer sıfır direnci olan bir telimiz olsa bundan hiç akım geçmezdi değil mi? Bunu düşünmemin sebebi sıfır dirençli bir telde hiç enerji kaybı ve dolayısıyla hiçbir potansiyel fark oluşmamasıdır. Potansiyel fark yoksa elektrik alanı da oluşmaz ve elektronlar hareket etmez. Yanlış mıyım?

Cevap:
Sıfır dirençli bir teli ideal bir durum olarak değerlendirelim. Sıfır dirençli bir teli ve sıfırdan farklı direnci olan bir teli yan yana koysak ikisinden de akım geçmezdi, çünkü içlerinde potansiyel farkı yaratan bir şey yok. İki telin ucuna da birer pil bağladığımızı düşünelim V=IxR formülüne göre direnci yüksek olan telden sınırlı bir akım geçer. Direnci sıfır olan telden ise, sabit bir voltaj sağlarsak sonsuz akım geçme eğilimi olacaktır, telin hiç direnci olmadığı yani ısınmadığı için tel böyle bir akıma dayanırdı ancak enerji kaynağımız için aynı şey söylenemez. Ancak bu telden sınırlı bir akım da geçebileceğini ispatlayalım;
Direnci olmayan ve direnci olan telleri uç uca bağladığımızı düşünelim, toplam direncimiz (0 + R = R) olacaktır. Bunu bir voltaj kaynağına bağlarsak içinden tek başına direnci olan teli bağladığımız zamanki kadar akım geçecektir. Bu durumda direnci olmayan telin iki ucu arasında bir potansiyel farkı oluşmaz, ancak akımı iletir.
Bu hayali teller devre şemalarındaki bağlantı çizgilerine benzetilebilir. Bu çizgiler direnç, kapasitör, kaynak gibi devre elamanlarını birleştirir ancak kendi dirençleri hesaba katılmaz. Süperiletken teller, elektrik akımına direnç göstermezler. Ancak, bu çok kısıtlı koşullarda sağlanır.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=20&soru_id=1668

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun