soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Şimdiki ölçü birimleri nelerdir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-04-16 | Okunma sayısı: 9840

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Metrik Sistem ( Uluslararası Birim Sistemi - International System of Units ) Uluslararası Standartlar Organizasyonu ( International Standards of Organization ) tarafından tarif ve kabul edilmiş bir ölçme sistemi olarak Dünyanın birçok ülkesinde yasal sistem olarak uygulamaya konmuştur. Kısaltılmış olarak " SI " ile ifade edilen Metrik Ölçü Sistemi, bu kısaltmayı, Uluslararası Birim Sisteminin Fransızca ifadesinden ( Le Systeme International d'Unites ) almıştır.

SI (Metrik) Ölçü Birimleri
SI Birimleri ( Metrik Ölçü Birimleri ) 3 ana sınıfta toplanmaktadır :


Ana Birimler
Türetilmiş Birimler
Tamamlayıcı Birimler
1 . SI Ana Birimleri 7 birimden oluşur :
Uzunluk (metre), Kütle (kilogram), Zaman (saniye), Elektrik Akımı (amper), Sıcaklık (Kelvin), Madde Miktarı (mol), Işık Şiddeti (candela)

2 . SI Birimlerinden türetilmiş olan birimler SI esaslı adlar aldığı gibi farklı adlarla da kullanılmaktadır. Bunlar :

Alan (metrekare), Hacim (metreküp), Hız (metre/saniye), İvme (metre/saniye kare), Dalga Sayısı (1/metre), Kütle Yoğunluğu (kilogram/metreküp), Özgül Hacim (metreküp/kilogram), Akım Yoğunluğu (Amper/metrekare), Manyetik Alan Kuvveti (Amper/metre), Madde Yoğunluğu (mol/metreküp), Parlaklık Şiddeti (candela/metrekare), Frekans (hertz), Kuvvet (Newton), Basınç-Gerilim (pascal), Enerji-İş (joule), Güç (watt), Elektrik Yükü (coulomb), Elektrik Gerilimi (volt), Elektrik Kapasite (farad), Elektrik Direnç (ohm), Elektrik İletkenlik (siemens), Manyetik Akı (weber), Manyetik Akı Yoğunluğu (tesla), indüktans (Henry), Celsius Sıcaklık (celsius degree), Işık Akısı (lumen), Aydınlanma Şiddeti (lux).

3 . SI Birimlerini Tamamlayıcı Birimler :

Açı-Düz (radian), Açı-Üç Boyutlu (steradian)

Ayrıca SI Birimlerine dahil olmayan fakat SI Birimleri ile birlikte kullanılanlar da vardır : Zaman (dakika, saat, gün, hafta, ay, yıl ), Açı - Düz (derece, dakika, saniye), Hacim (litre), Alan (hektar), Basınç (bar), Enerji (kilowatt-saat), Kütle metrik (ton).

Amerikan (US) ve İngiliz (Imperial-England) (UK) Ölçü Birimleri
Amerika'da kullanılan temel ölçü birimleri ile İngiltere'de ve aynı birim sistemini kullanan diğer bazı ülkelerdeki temel ölçüler arasında geçmiş yıllarda, küçük oranlarda da olsa, farklılıklar görülmekte idi. Temel uzunluk birimlerinden olan Foot :

İngiltere (UK) ve bu sistemi uygulayan ülkelerde 1 foot = 0,3048 m iken Amerika'da (US) 1 foot = (1200/3937) m = 0,3048006096 m olarak uygulanmakta idi. Buna göre 1 foot (UK) = 0,999998 foot (US) ilişkisi mevcut idi.

Tabii bu küçük fark, aralarındaki oransal bağlardan dolayı, yard, foot, inche, furlong, chain, rod, pole, perche, fathom, link gibi tüm uzunluk birimlerinin yanı sıra, bu birimlerden elde edilen alan ve hacim ölçülerini de etkilemekte idi. Nihayet 1959 yılında Amerika, yukarıda bahsedilen birimleri, Uluslar arası kabul gören 1 foot = 0,3048 esasına göre düzenleyerek çok sayıdaki birimlerde var olan farklılaşmayı ortadan kaldırmış oldu. Eski foot değeri ( 1 foot = 1200/3937 m ) ve buna bağlı Birimler ise "Survey Foot" , "Survey Chain", "Survey furlong" v.b gibi farklı isimlerle, harita ve yer çalışmaları gibi dar bir alanda uygulamasını sürdürmeye devam etti.

Halen Amerika ve İngilterede uygulanmakta olan Ölçü Birimleri Sisteminde, yukarıda bahsedilen uyum çalışmaları dışında, bazı birimlerde farklılıklar süregelmektedir :

Hacim ölçülerinden : gallon, quart, ounce, fikrin
Ağırlık ölçülerinden : hundredweight, ton, quarter, stone
Uzunluk ölçülerinden : deniz mili, deniz league'i gibi bazı birimlerin (US) ve (UK) değerleri oldukça farklıdır.

http://www.hesapcetveli.com

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun