soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Isınma nedir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-12-01 | Okunma sayısı: 34352

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Tavuklar uçabilir mi?
user avatar

Isınma, bir cismin kendisinden daha sıcak bir ortamla veya ışıkla temas etmesi sonucunda sıcaklığının artmasına verilen isimdir. Isınma 3 yolla olur:
1- Temas Yolu ile: Bir cisim kendisinden daha sıcak bir ortamla veya sıcak bir cisimle temas ettiğinde sıcak cisimden soğuk cisme doğru bir ısı akışı olur ve bu akış iki cismin sıcaklığı eşitlenene kadar devam eder.
2-Konveksiyon Yoluyla: Isınan yeryüzeyi temas ettiği havayı ısıtır ve ısınan hava yükselerek konveksiyon akımı doğurur. İşte ısınan havanın yükselmesi ile ortaya çıkan hava hareketleri sonucu ortaya çıkan ısınma şekline konveksiyon yoluyla ısınma denir.
Örnek: Bir sobanın veya kalorifer peteğinin üzerindeki havayı ısıtması ve bu havanın da konveksiyon akımıyla odayı ısıtması. Çaydanlıktaki suyun kaynaması v.b.
3- Işıma (Radyasyon) İle Isınma: Bir ışık kaynağının temas ettiği yüzeyleri uzaktan ısıtması. Bu tür ısınmada ışık kaynağı ile cisim arasında herhangi bir maddi ortam veya temas yüzeyi olması gerekmez. Örnek: Güneşin dünyayı ve bizi ısıtması, Ufo'nun ışıkla ısıtma teknolojisi, yanan şöminenin alevinden gelen ışığın bizi ısıtması v.b.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun