soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Hücrede madde alışverişi nasıl gerçekleşir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-04-16 | Okunma sayısı: 18359

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Tavuklar uçabilir mi?
user avatar

Hücrede madde alışverişi 5 yolla olur: Bunlar difüzyon, ozmos, aktif taşıma, pinositoz ve fagositoz'dur.
Difüzyon, hücre zarından geçebilecek kadar küçük molekül yapısına sahip maddelerin çok yoğun olduğu dış ortamdan az yoğun olduğu hücre içi ortama doğru geçişidir. Hücre içinde oluşan küçük moleküllü atıklar da difüzyonla dışarı atılabilir. Glikoz, tuz, mineraller, amonyak,oksijen ve CO2 v.b. difüzyonla içeri alınır veya dışarı atılır.
Ozmos, madde yoğunluğu fazla olan hücre içine yoğunluğu az olan dış ortamdan su geçişi olmasıdır. Bu sayede hücre su ihtiyacını enerji harcamadan karşılar.
Aktif Taşıma ise hücrenin ihtiyaç duyduğu bazı maddeleri enerji harcayarak almasıdır. Bu olayda hücre dışında az yoğun olan bir madde de hücre içinde çok yoğun olduğu ortama enerji harcanarak alınabilir. Genelde bu işlem büyük moleküllü maddelerin alınması için gerçekleştirilir.
Pinositoz,hücre zarından geçemeyecek büyük tanecikli sıvıların hücre zarında bir çöküntüye hapsedilerek koful halinde içeri alınmasıdır.
Fagositoz da hücre zarından geçemeyecek büyüklükteki katı maddelerin hücre zarında oluşan bir uzantıyla çevrelenip yutulması ve içeri alınmasıdır.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun