soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Key logger nedir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-04-20 | Okunma sayısı: 6769

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Key-logger, temel olarak, gerçek sahibinin bilgisi dışında düzenli olarak İnternet üzerinden bir başkasına veri transferi yapan küçük boyutlu bir program olarak tanımlanabilir. Kötü niyetli kişiler, bilinen key-logger programlarından birini kullanarak ya da kendileri küçük bir key-logger oluşturarak bu programcıkları çeşitli şekillerde uzak bilgisayarlara gönderirler. Key logger, uzak bilgisayara kendi kurulumunu gerçekleştirdikten sonra genellikle kendini hiç belli etmeden çalışmaya başlar ve kaydettiği verileri programlandığı zaman aralıklarında hackera iletir. Genellikle tüm klavye hareketlerini ara hafızasına alır ve transfer eder.

user avatar

Keylogger basitçe sizin klavyeden yaptığınız her vuruşu kaydeden ve bu kayıtları kişisel bilgilerinizi çalmak isteyen kişlere gönderen programlardır. Bu kişiler istedikleri zaman bunlara ulaşıp yazdığınız her tür bilgiyi görebilirler. Bu yolla sizin e-mail şifreniz, kredi kartı numaranız gibi hayati önem taşıyan bilgileriniz çalınabilir. Kullanıcıların bilgisayarlarına yerleştirilen keylogger adlı yazılım, bilgisayarda yapılan her türlü işlemlerin bir kaydını tutar, bu kayıtlar klavyeden girilen bilgilerin yanı sıra ekran görüntüleri de olabilir. Bu kayıtlar ya sistemde bir txt (metin) dosyası olarak tutulur ya da klavye girdileri e-posta ile saldırgana (hacker) gönderilir.

Son zamanlarda birçok keylogger program bilgisayarınızdan anlık görüntüler yakalayabilmekte ve bu sayede o anda ne yaptığınızı şifreleri nereye yazdığınızı da kolaylıkla gösterebilmektedirler. Ayrıca bazıları bu bilgileri e-mail yoluyla da gönderebilme yeteneğine sahiptir. Mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.

Keylogger yazılımlara örnek olarak:

  • iSpyNow
  • Perfect Keylogger
  • Phantom

gibi yazılımlara verilebilir.

Keylogger Türü Yazılımlar Sisteme Nasıl Giriyor ?

1) Kötü niyetli kişiler tarafından yazılan ve işletim sistemlerinin açıklarından yararlanılarak hedef bilgisayarın kısmen veya tamamen yönetici haklarını saldırgana teslim eden truva atı (trojan) adlı yazılımlar aracılığıyla Keylogger yazılımları sisteme yüklenebilir.

2) Keylogger yazılımı bilgisayara kullanıcı tarafından yüklenebilir.

Keylogger ve benzeri programlardan etkilenmemek için:

• Mutlaka işletim sisteminizin güncelleştirmelerini yapın
• Bir güncel ve aktif antivirüs programını bilgisayarınızda bulundurun
• Bankacılık ve önemli işlemlerinizi güvenli olmayan bilgisayarlardan yapmayın
• Kullandığınız bilgisayarın web browserı (internet tarayıcısı)’nın otomatik tanımlama özelliğindeki “Formlarda kullanıcı adları ve parolalar” ile ilgili kısmın işaretsiz olmasına dikkat edin.
Yukarıda bahsedilen “Formlarda kullanıcı adları ve parolalar” bölümündeki düzenleme aşağıdaki şekilde yapılabilir.

kaynak

kaynak 2 

user avatar

Key kogger bilgisayar yüklenen ve bilgisayar açıldıktan sonra yazılan şifreleri alır vesizin belirli tuşlara bastıktan sonra ggörebildigi şifreleri içerir

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun