soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Reosta nedir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-02-28 | Okunma sayısı: 9272

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Tavuklar uçabilir mi?
user avatar

değeri ayarlana bilen dirençe reosta denir.rnhttp://tr.wikipedia.org/wiki/Diren%C3%A7_%28elektronik%29

user avatar

Reostalar iki uçlu ayarlanabilen dirençlerdir. Bu iki uçtan birine bağlı olan kayıcı uç, direnç üzerinde gezdirilerek, direnç değeri değiştirilir.

Reostaların da karbon tipi ve telli tipleri vardır. Sürekli direnç değişimi yapan reostalar olduğu gibi, kademeli değişim yapan reostalarda vardır.

Reostanın başlıca kullanım alanları:
Laboratuarlarda etalon direnç olarak, yani direnç değerlerinin ayarlanmasında ve köprü metodunda direnç ölçümlerinde, değişken direnç gerektiren devre deneylerinde, örneğin diyot ve transistor karakteristik eğrileri çıkarılırken giriş, çıkış gerilim ve akımlarının değiştirilmesinde ve benzeri değişken direnç gerektiren pek çok işlemde kullanılır.

user avatar

Reostanın diğer adı değişken dirençtir.Reosta ile bir dirençin büyüklüğünü değiştirebilir, artırabilir veya azaltabiliriz.direnç değişinçe ampülün parlaklığı değişir

user avatar

Devrelerdeki telin uzunluğunu kısaltıp azaltarak dirençlerini değiştirmeye yarayan alete"REOSTA" denir.Genelde okullarda deneyler yapılırken ampulun parlaklığının nasıl değiştiğini görebilmek için de kullanabilinmektedir. Dirençlerin değiştirilmesini sağladiğı için "DEĞİŞKEN DİRENÇ" şeklinde de isimlendirilmektedir. Fırınlardaki düğmeyi çevirmekle devredeki telin direncini artırıyor ve azaltıyorsanız bunun nedeni fırının içerisindeki reosta sayesinde yapılmaktadır.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun