soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Işık nasıl yayılır

Soruyu soran: Mali | Tarih: 2007-02-11 | Okunma sayısı: 12167

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Limon mu yoksa çilek mi daha şekerlidir?
user avatar

ışık elektromanyetik dalga şeklinde yayılır. yani elektirk ve manyetik alanların etkileşmesiyle yayılıyor. hemde dalga hemde tanecik özelliği göstermektedir.ayrıntılı bilgi için onlinefiziğe bakabilirsiniz.

user avatar

Işık, düz dalgalar halinde yayılan elektromanyetik dalgalara verilen addır. 380-780 nm. dalga boyları arası dalgaboyu gözle görülebilir ancak bilimsel terminolojide gözle görünmeyen dalga boylarına da ışık denilebilir. Işığın özellikleri, radyo dalgalarından gamma ışınlarına kadar gidebilen, elektromanyetik dalganın boyuna göre değişir.rnrnrnIşığın, ve tüm diğer elektromanyetik dalgaların temel olarak üç özelliği vardır:rnrnFrekans: Dalgaboyu ile ters orantılıdır, insan gözü bu özelliği renk olarak algılar. rnŞiddet: Genlik olarak da geçer, insan gözü tarafından parlaklık olarak algılanır. rnPolarite: Titreşim açısıdır, normal şartlarda insan gözü tarafından algılanmaz. rnrnKaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/I%C5%9F%C4%B1k

user avatar

Işık Nasıl Yayılır?


Güneş ve yıldızlar o kadar bildik cisimlerdir ki, onlarla aramızda çok büyük ve hemen hemen bomboş bir uzay bulunduğu pek seyrek aklımıza gelir. Bununla beraber, güneşin dünyadan 1,5 X 1011 m uzaklıkta bulunduğunu, en yakın yıldızın güneşten üçyüz bin defa daha uzakta olduğunu biliriz. Anlaşılması bile güç gelen, son derece büyük uzaklıklarda sayısız yıldızlar görülmüştür. Bu uçsuz bucaksız evren hakkındaki bilgilerimizin hepsini ışık demetleri sayesinde öğrendik. O halde, ışığın pek uzaklara gidebileceği ve boş uzaydan serbestçe geçebileceği düşüncesi doğru olmalıdır.

Güneşin düşürdüğü gölgeleri, güneşi bildiğimiz kadar yakından biliriz. Gölgeleri inceleyerek ışık hakkında neler öğrenebiliriz? Güneşli bir günde yürür ya da koşarken, gölgemiz bizimle aynı hızda hareket eder. Bu basit gözlem bize ışığın koşabileceğimizden çok daha hızlı yayıldığını gösterir; Işık çok hızlı yayılmasıydı başımızın gölgesi, ışığın başımızdan yere ulaşması için geçen zaman içinde koşarak alacağımız yol kadar geri kalırdı.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun