soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

A tipi fon nedir? B tipi fon nedir? Likit fon nedir? Bunlar nerelerde kullanılır ve hangi amacla kullanılır?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2008-03-07 | Okunma sayısı: 15809

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Limon mu yoksa çilek mi daha şekerlidir?
user avatar

Portföy değerinin aylık ortalama bazda en az %25'ini, devamlı olarak, Türkiye'de kurulmuş ortaklıkların hisse senetlerine yatırmış fonlar A Tipi olarak adlandırılırlar. B Tipi fonlarda bu şartlar aranmaz. Vadesine en fazla 180 gün kalmış, likiditesi yüksek sermaye piyasası araçlarından oluşan ve portföyünün ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 45 gün olan fonlar ''Likit Fon'' olarak adlandırılır.

user avatar

A tipi yatırım fonları %25 hisse senedi içermeleri nedeniyle biraz risklidir ancak daha çok kazandırabilir. Alım-satım işlemleri de anlık olarak yapılamaz, 1-2 gün sürebilir.

B tipi fonların hisse senedi içeriği %25 altındadır risk daha düşüktür. Daha az kazandırır.

B tipi likit fonlar hisse senedi içermez, bono tahvil gibi yatırım araçlarının vadesine az zaman kalmış olanlarına yatırım yapar. Kaybetme riski yoktur ancak banka faiziyle yaklaşık aynı parayı kazandırır. Vadesine az kalmış araçlara yatırım yapmasından da dolayı, anlık olarak alım-satımı yapılabilir.

Likit fon, kolaylıkla (anında veya aynı gün) satılıp paraya çevrilebilen fonlara denir. Bir yatırım aracının likiditesi ne kadar yüksekse o kadar kolay satılır.

Tüm fonlar yatırım amacıyla kullanılır.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun