soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Ülkemizin doğal kaynakları; sular(akasu,göl vb.),madenler, ormanlar ve turistik yörelerin ekonomiye faydaları nelerdir?

Soruyu soran: Iskorpitx | Tarih: 2008-03-20 | Okunma sayısı: 18909

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

insanlar bu doğal kaynaklardan yararlanarak geçimini sürdürüp hayattaki yaşamlarını devam ettirebilirler bence bu doğal kaynaklar insan tarihi için vazgeçilmez bir derecede önemlidir..

user avatar

ekonomiyi canlı tutar

user avatar

Ülkemizin doğal kaynakları gerçekten çoktur. Bunları ayırarak cevaplandırabiliriz. 1) Sular(Akarsu,göl,nehir,yeraltı sularımız gibi) Ülke halkımızın susuz kalmasını önler, tarım ve hayvancılıkta suyun önemi çok büyüktür. Su olmazsa tarım yapılamaz, hayvanlar beslenemez. Tarım ve hayvancılığımız gelişmezse dışarıya yani başka ülkelere bağımlı oluruz ki bu da döviz kaybı, işgücü kaybı yani ekonomik kayıp demektir.
2) Madenlerimiz; Birçok sektörde madenlere ihtiyaç vardır. En basitinden yani oturduğumuz evlerimizin,okuduğumuz okullarımızın yapımında kullanılan madenlerden (mermer, demir vb.) evlerimizde kullandığımız eşyalarımızın yapımında kullanılan madenlerimiz (alüminyum, çinko, çelik, emaye,demir, plastik, petrol gibi), süs eşyalarında kullandıklarımız (Altın, Gümüş, Bakır vb.), ısınmak için kullandığımız(kömür, jeotermal,doğal gaz gibi), askeri ve silah yapımında yani ülkemizin savunma sanayiinde kullanılan Uranyum, Petrol, Kurşun gibi madenlerimiz insanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gereklidir. Örn; Ülkemize gelen turistleri gzdirmek için araçlarda kullanılacak petrol, ısınmalarını sağlayacak yakacak maddeleri
olmazsa turistler başka ülkelere gider, bu da döviz kaybı demektir.
3) Turistik Yöreler ; Önce Turistik yöreler deyince, Tarihi önem taşıyan kalıntılar, camilerimiz, medreseler, saraylarımız, hanlar, hamamlar, külliyeler, Müzeler, Ören Yerleri, Adalar, Plajlar, Şelaleler, Dikilitaşlar, Kaleler, Kale Surları, Anıtlar, Mağaralar, Peri Bacaları ve daha sayamadığımız bir çok tarihi ve turizm açısından önem taşıyan yerler aklımıza gelir. Eğer ülkemizde böyle yerler olmasaydı neler olurdu? Bir kere ülkemiz ilgi çekici bir yer olmayacağı için pek görmeye, gezmeye gelen olmazdı. Şimdi yerli veya yabancı Turist demek döviz, iş gücü ve ekonomide canlılık demektir.
Gelen Turistlerin gezip görecekleri yerler, bunların ulaşımları, kalacakları yerler, alacakları hediyelik eşyalar hep döviz demektir. Tabi bizlerde ülkemize döviz kazandırmak istiyorsak, ülkemizi iyi tanıtmalı, kötü fikirlere yol açacak davranışlarda bulunmamalı, ülkemizi temiz tutmalıyız. Yani önce insanlığımızla, sonrada, çeşitli yemek kültür ve sunumlarımızla da onları kazanır, tarihi ve turistik yerlerimizle gönüllerini feth edersek ülkemizin ekonomisine katkıda bulunuruz.
4)Ormanlarımız; Ülkemiz orman açısından da zengindir. Ormanlarımız olmazsa yeterli oksijenimiz, temiz havamız azalır veya yok olur. Tabi sadece ağaç açısından bakmamak lazım, Ormanlarımız deyince Orman Ürünleri olarakda sanayimizde yer alır. Bunlar nedir? Öncelikle Ağaçların verdiği ürünler (Zeytin, çam fıstığı, böğürtlen, elma, muz gibi meyvalar), Agaçlardan elde edilen odun ve kereste mamülleri (yakacak olarak, mobilya yapımı, tahta işleri, kağıt sanayi gibi) insan hayatı için gereklidir.
Bir diğer yandan, ormanlarda yaşayan çeşitli hayvanlar içinde orman onların evleridir. Ormanlarda yaşayan yaratıklar da doğada ekolojik dengeyi sağlarlar. Bu hayvanların içinde insanlarında yiyeceği hayvanların olması olayı dahada önemli hale getirir. Ormanlarda yaşayanlarda orman ürünlerinden beslenirler ve hayatlarını devam ettirirler. Bir orman yangınında ne acıdır ki orada yaşayan hayvanlarında nesli azalır, barınakları, evleri ellerinden alındığı gibi yiyecekleri de ellerinden alınmış olur. Ormanlarımız çeşitli sanayi kollarına fayda sağladığı için (Zeytincilik, mobilyacılık, kağıt sanayi, turizm kolu gibi) ülkemizin ekonomisine katkıda bulunuyor demektir.
Toparlarsak, bütün ülkemizin sahip olduğu kaynaklardan insanlığa, çevreye, ekonomiye katkı sağlamak bunlara sahip çıkarak, bunları işleyerek, (işlemek için ise insan zeka ve işgücüne ihtiyaç duyarız ) bunları temiz tutup koruyarak, reklamını yaparak (diğer ülkelere yapılan reklamda çok önemlidir, ama iyi ve güzel olması gerekir ki turist çekelim) ülke ekonomisine katkıda bulunmuş oluruz.
Daha verimli nasıl faydalanabiliriz?
Bu sorumuzun cevabıda şöyle olabilir; Bu kaynaklarımızı bilgili bir şekilde daha da fayda sağlayacak biçimde işlememiz gerekir. Örn; Orman-Mobilya sanayi, Çeşitli ev, ofis. okul, askeri binalarda kullanılacak mobilya yapımı, mutfak eşyaları, süs eşyaları yapımında veya oyuncak olsun her türlü gelirgetiren malzemelerin düzgün yapılıp diğer ülkelere ihrac edilmesiyle ülke ekonomisi canlanır ve yapılanlar değerlendirilmiş olur. Veya ülkemizin bazı bölgelerinde Jeotermal kaynağımız, tesislerimiz vardır. Başka ülkelerde olmayan şifalı sularımız vardır. Bunların temiz ve düzenli işletilmeleri ekonomiye katkı sağladığı gibi daha verimli kullanmamıza yol açmış olur.

Yazan: Fisun Güngör Bunlar tamamen kendi fikirlerimdir. Çünkü aynı konu kızımın 6. sınıf Sosyal Bilgiler ödeviydi ve ona yardımcı oluyordum.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun