soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Dünya 1000'i aşkın km hızla dönüyor,ama neden ufacık bir sarsıntı,zorlanma, vs. hissetmiyoruz?

Soruyu soran: Meraklıosi1995 | Tarih: 2007-04-28 | Okunma sayısı: 11782

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Tavuklar uçabilir mi?
user avatar

Bisiklet üzerinde hareket ederken, ya da bir dönme dolapta dönerken hava akımını hissettiğimiz halde neden Dünya nın dönüşünü hissedemiyoruz? Bu sorunun cevabı gayet basit: Çünkü söz konusu iki durumda da hareket eden biziz. Oysa hava yerli yerinde duruyor. Dolayısıyla yüzümüze hava molekülleri çarpıyor ve hareket ettiğimizi hissediyoruz. Hâlbuki Dünya dönerken, Dünya ile birlikte etrafındaki hava tabakası da döner. Bunu camları kapalı bir otomobilin içinde yolculuk yapmaya benzetebiliriz. Camları kapalı bir otomobilde giderken hava akımını hissetmeyiz. Çünkü otomobilin içerisindeki hava da bizimle beraber hareket eder.

Hareket ettiğimizi, çevremizdeki varlıklara göre konumumuzun değişmesinden anlarız. Mesela Otomobille yolculuk yaparken, elektrik direklerinin, ağaçların yanımızdan hızla geçtiğini görürüz. Bu bize hareket ettiğimiz hissini verir.
İsterseniz şimdi de bir uçak yolculuğunda olduğumuzu hayal edelim. Uçağımızda pencere olmasın. Sizce hareket ettiğimizi anlayabilir miyiz? Tabii ki anlamayız. İşte bunun gibi, gezegenimizin çevresindeki gök cisimlerini değişik nedenler dolayısıyla net olarak göremediğimiz için Dünya nın kendi etrafında dönüşünü hissedemiyoruz.

http://www.goncadergisi.com/konular.php?k=1143

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun