soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Son dönemlerde herşeyin en verimlisine turbo demeye başladık ama aslında turbonun ne olduğunu iyi bilmiyoruz bu konuya bir açıklama bekliyoruz. Örneğin turbo motorlu bir araçta sistem nasıl işliyor turbonun buradaki görevi nedir?

Soruyu soran: Nihat2434 | Tarih: 2008-06-12 | Okunma sayısı: 4698

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Turbo TDK'ye göre:
Havayı veya havaya katılmış bir karışımı, düzenli ve amaca uygun olarak üfleyen

Vikipedi'ye göre:
Turbo, motora atmosferik basıncın üzerinde hava vererek yani cebri doldurum yaptırarak daha küçük hacimli motordan daha yüksek güç alınmasını sağlayan, hareketini egzoz gazının dışarı çıkma basıncından alan bir çeşit pompadır. Türbin ve kompresör olmak üzere iki adet pervaneye sahiptir. Türbin egzoz tarafında, kompresör emme tarafında yer almaktadır. Egzoz gazının çıkma basıncıyla dönen türbin aradaki bağlantı milinin yardımıyla kompresör pervanesini döndürür. Bu sayede motor silindirine önemli ölçüde artan bir hava girişi sağlanır.

ekşisözlük'e göre:
turbo motorlar yakit kalitesi ve kullanim suresi acisindan hassas motorlardir. aslen motora kattigi $ey gucten ziyade seriliktir.
yakit, piston icindeki artirilmi$ oksijen oraninda verimli yanma acisindan normal motorlara nazaran daha onemlidir. ornegin turbo dizel motorlar turkiye'de bir sorundur. ulkemizde satilan dizel yakit, dunya standardinin bayagi uzerinde sulfur icermekte olup, tdi motorlari cabucak bozar. (burada bir tiyo vermek isterim: turkiye'de satilan yeni tdi arabalarin hepsinde motorun yakit puskurtme ve yan sistemleri garanti di$idir!!! aman uyanik olun, servisler 1 ya$inda bir suru masraf cikaran tdi arabalar ile dolu, garanti kapsami di$i!)
bu sofistike ornek di$inda tum turbo motorlar, genel olarak cabuk arizalanan bir yapi arzederler.

user avatar

Turbo motorlu aracın çalışması şu şekildedir:

Benzinin yanması için oksijen gerekir. Ancak ne fazla oksijen ne de az oksijen gerekir. Belli bir oranı vardır ve o oranda oksijen gerekir. Araçta benzin pistonlara yanmak üzere gitmeden önce oksijenle bu sabit oranda karıştırılır ve öyle gönderilir.

Turbo motorlarda ise dönme enerjisini motordan alan bir pervane vardır. Bu pervane havayı sıkıştırır, kompresör görevi görür. Hava sıkışınca içinde daha çok oksijen olur, böyle olunca daha çok benzin yanabilir. Pistonların içinde daha çok yanma olur, daha çok güç üretilir.

Turbo motorları birçok uçakta ve bazı tanklarda da kullanılmaktadır.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun