soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Dışavurumculuk nedir?

Soruyu soran: Omerfaruk | Tarih: 2008-07-06 | Okunma sayısı: 5611

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Dışavurumculuk kelimesinin birkaç anlamı var :

1- Doğalcılık ve izlenimciliğin karşıtı olan modern sanat akımı. // Bu akım, ön planda ne nesnel doğayı ne de öznel doğa izlenimlerini yansıtmak ister; onun dile getirmek istediği, ruhsal yaşantının içerikleri ile tinsel içeriklerdir.

2- (Resim, Heykel, Mimarlık) Doğacılık, akademicilik ve izlenimciliğe tepki olarak resim, heykel ve oymabaskı sanatlarında ortaya çıkmış bir anlayış. Dışavurumculuk doğanın anlatımı değil, insan içinin yansımasıdır. Bu sanat anlayışında sanatçı kendi ruhsal durumunun anlatımını doğa ile ilgili olmayan parlak renklerle dışa vurmak olanağını bulmuştur.

3- Sinema İlk Dünya Savaşı'ndan sonra Alman sinemasında ortaya çıkan bir akım. Genellikle güzel sanatlardaki dışavurumculuk akımından, bu arada en çok da tiyatrodaki dışavurumculuktan etkilenmiştir. Sinemadaki dışavurumculuğun başlıca özellikleri şunlardır: İnsanın en gizli yönlerini açığa vurmağa çalışan anlatım yolu; bazen bir gölge kadar silik bazen korkunç bir dev kadar güçlü özyapılar; bu özyapıları çevreleyen şaşırtıcı, korkunç bezemler; insanların ve nesnelerin görünüşünü bu be-zemlerdeki şaşırtıcılığa yaklaştıran aydınlatma biçimi; düşlemsel, korkunç olaylar; ağır, ezici, sıkıcı, bunaltıcı, karabasanlı bir hava; ağır, abartmalı, ağdalı bir oyun. Bu akımın ilk önemli filmi Das Kabinett des Dr. Caligari olduğundan sinemadaki bu akıma Caligari'cilik de denir.

4- anat alanında genel olarak iç yaşantının ve iç gerçeğin dışa vurulması akımı. Bu akım resim sanatında başlamış ve sonra yazına geçmiş tipik bir Alman Okuludur. Fakat en belirgin durumuna tiyatroda rastlanır. Naturalizmin aşırı doğa kopyacılığına ve izlenimciliğin dış izlem düzenine karşı bir tepki olarak doğmuş ve 1910'dan 1924'e dek sürmüş bir akımdır.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun