soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Şans nedir? Şans diye birşey var mıdır?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2008-08-11 | Okunma sayısı: 20677

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç farklı dil vardır?
user avatar

Şans, TDK sözlüğünde aşağıdaki gibi açıklanmıştır;
Mantıkla açıklanamayan birtakım rastlantısal olayların nedeni olan güç, baht, talih, felek. Bir kimsenin bilgi ve emeğinden çok rastlantı sonucu elde ettiği elverişli durum.

Daha açık anlatmak gerekirse şans, çok küçük ihtimallerin gerçekleşmiş olmasını anlatmak için kullanılan soyut bir kelimedir.

"Çok şanslısın ki yangın çıktığında markete gitmiştin"
"Yagın çıktığında markete gitmiş olman ne büyük bir şans!"

Cümlelerinde görüldüğü şekillerde kullanılabilen şans kavramı, aslında sadece bir olayı veya durumu nitelendirir. Yani bir kişinin genel olarak şanslı olmasından bahsetmek mümkün değildir.

Ölüm tehlikesi atlatan bir kişinin çok küçük bir ihtimalle ölümden kurtulmuş olması halinde kişinin şanslı olduğu söylenir ancak bu, aynı durum tekrar yaşandığında kişinin kurtulma ihtimalinin artacağı anlamına gelmez.

Biraz da örnekleyerek, daha sıradan bir ifadeyle anlatayım;
Geceyarısında, mesela saat 03:00'te bir kişinin uykusunun kaçmasının ve evden çıkıp biraz dolaşmak istemesinin yaşanma ihtimali %0,001 olsun. Ancak bir vatandaş aynen bunu yaşayıp evinden çıkmış olsun ve 03:15'te evinde yangın çıksın. Bu durumda bu kişi için şanslı bir vatandaşmış deriz ancak bunun gibi, kurtulma ihtimali %0,001 olan başka bir durumda bu kişinin yaşama ihtimali yine %0,001'dir ve vatandaş büyük ihtimalle kurtulamayacaktır, ancak tabi ki yine kurtulabilir tamamen tesadüftür.

Bir insanın yaşama ihtimali %1 ise, bu demektir aynı şey 100 kere yaşanmış olsaydı, bu insan sadece 1'inde kurtulur diğerlerinde ölürdü. Bu adamın yaşaması veya ölmesi bir şey değiştirmez. Sadece %1'lik ihtimal yaşandıysa biz bu insana şanslıymış deriz.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun