soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Buhar basıncı temas yüzeyine neden bağlı degildir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2008-09-15 | Okunma sayısı: 3628

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Limon mu yoksa çilek mi daha şekerlidir?
user avatar

Çünkü buhar basıncı böyle bir ölçü birimidir. Mesela dağın tepesi bir iğne kadar da olsa 3 kilometrekare genişliğinde de olsa aynı yüksekliktedir umarım bunu anlayabilmişsindir.

user avatar

Buhar basıncı dediğimiz şey gaz basıncıdır. Gaz molekülleri ortamda serbest olarak hareket ederler ve bu özelliklerinden dolayı sıvılarda ve katılarda olduğundan farklı bir basınç tanımlaması yapılır bunlar için.

Sıvı konulduğu kabın şeklini alır ve ağırlığından dolayı derinliği ile değişen bir basınç uygular kabın yan ve alt yüzeyine, üst yüzeyine uygulamaz eğer tıkabasa doldurmaya çalışmıyorsak :) Katı maddelerde ise bir kaba koyduğunda şekli değişmez mesela bu cisim elma ise yine elma şeklindedir ve burda basıncı tanımlarken yüzey bizim için önemlidir. Elmanın ağırlığı kab ile temas yüzeyinin büyüklüğü ile ters orantılı bir basınç uygular.

Fakat gazlar nasıldır? Gazı bir kaba koysanız her tarafa dağılır hemen. Alt üst sağ sol neresi olursa olsun çarpar durur. Ve deneylerde görülen odur ki bu gazlar her tarafa eşit basınç uygularlar.

Buhar basıncı nedir diye soran olursa önceden sorulmuş ve cevaplanmış şu soruya bakabilirler:
http://www.ebilge.com/87824/Buhar_basinci_nedir.html

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun