soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Sürtünme kuvveti nedir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2008-09-18 | Okunma sayısı: 7340

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Surtunme kuvveti temas halindeki iki yuzeyin birbirlerinin hareketlerine engel teskil edici olarak gosterdikleri direnme olarak tanimlanabilir.

Surtunme kuvvetini hissetmek icin yapabileceginiz en basit deney ayaginizi yere surtmek olur sanirim. Ayaginizi yere surterken bir zorlukla karsilasirsiniz. Bu zorluk yuzeyden yuzeye de farklilik gosterir. Ornegin buz uzerindeyken ayaginiz cok daha rahat kayar. Iste bu gibi kaymanin daha rahat oldugu durumlar icin "surtunme kuvveti az" deriz.

Surtunme kuvveti surtunen yuzeylerin cinsine baglidir. Cogu insan surtunme kuvvetinin yuzeylerin puruzlu olup olmamasiyla ilgili oldugunu dusunmektedir fakat bu yanlis bir dusuncedir. Surtunmenin esas kaynagi surtunen yuzeylerdeki atomlarin birbirlerine uyguladigi elektriksel kuvvettir.

Surtunme kuvveti ile ilgili daha detayli bilgiler icin fizik sitemiz olan www.onlinefizik.com'u ziyaret edebilirsiniz.

user avatar

yazan:ırmak

cisimlerin temas ettikleri yüzeyler değiştikçe hareket zorlaşabilir veya kolaylaşabilir.bir cismi buz üzerinde hareket ettirmek, toprak zeminde hareket ettirmek daha kolaydır.

hareket eden cismin ve cismin hareket ettiği zeminin özelliği hareketi etkiler.zeminlerin özelliğine bağlı olarak hareket zorlaşabilir veya kolaylaşabilir.

cisimler hareket ederken zeminlere temas eder.bu temastan kaynaklanan ve hareketi zorlaştıran veya engelleyen sürtünme kuvvetidir.sürtünme kuvveti temas gerektiren bir kuvvettir.hareket eden cisimleri durdurmak veya yavaşlatmak için sürtünme kuvveti gerekmektedir.sürtünme kuvvetini yenmediğimiz zaman cisimleri hareket ettiremeyiz.söz gelimi , oturduğumuz sıraya çok küçük bir kuvvet uygulayalım.sıranın hareket etmediğini görürüz.sıraya uyguladığımız kuvvetin büyüklüğünü giderek arttıralım.bu durumda sıra harekete geçer.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun