soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Şiddetli nükleer kuvvet nedir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2010-03-15 | Okunma sayısı: 12608

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Şiddetli nükleer kuvvet dört temel kuvvet arasındaki en şiddetli kuvvettir. Bu kuvvet atom çekirdeği içindeki protonları bir arada tutan çekme kuvvetidir. Şiddetli nükleer kuvvetler 0.000000000000001 metre kadar mesafelerde yani çok çok çok kısa mesafelerde etkisini gösterebilen kuvvetlerdir. Bu mesafede atom çekirdeğinin boyutları kadar bir mesafedir.

Peki nedir bu kuvveti özel kılan? Protonlar bu kadar şiddetli bir kuvvete ihtiyaç duyar mı bir arada kalabilmek için?

Öncelikle bilmemiz gereken benzer yüklü parçacıklar arasında elektromanyetik bir itme kuvveti olacağıdır. Atom çekirdeği nötron ve protonlardan oluşmuştur. Nötronlar hiçbir elektrik yüküne sahip değilken protonlar pozitif yüklü parçacıklardır. Atom çekirdeğinde yer alan bu protonlar aynı yükle yüklü oldukları için birbirlerini iterler. Bunları bir arada tutabilmek için bu itme kuvvetinden daha büyük bir çekme kuvveti olmalıdır. İşte bu çekme kuvveti şiddetli nükleer kuvvetler adını verdiğimiz kuvvetlerdir ve atom çekirdeğinin dağılmadan bir arada durmasını sağlayan kuvvetler bunlardır.

Aşağıdaki animasyona bakalım. Bu animasyonda yer alan pozitif yüklü parçacıklar (mor renkliler) protonlar, mavi parçacıklar ise nötronlardır. Protonların etrafa saçıldığı durum şiddetli nükleer kuvvetin olmadığı durumu göstermektedir. Bu durumda protonların saçılmasını sağlayan kuvvet elektromanyetik kuvvetlerdir.

şiddetli nükleer kuvvet olmazsa ne olur!



kaynak: http://emandpplabs.nscee.edu/cool/temporary/doors/forces/strongforce/strongforce.htm

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun