soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Newtonun hareket kanunları ile ilgili pratik deneyler yazabilir misiniz?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2010-04-05 | Okunma sayısı: 21174

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Limon mu yoksa çilek mi daha şekerlidir?
user avatar

Newton'un hareket kanunları ile ilgili örnek deneyler

Newton'un birinci kanunu

Bu deneyi yapabilmek için öncelikle yapmanız gereken 4 madeni parayı üst üste para kulesi oluşturur gibi dizmek. Üstü üzte dizilmiş paraları düz ve rahat kayabilecekleri bir düzleme koyun. Örneğin kitabınızın parlak kapağı ya da pürüzsüz bir masayı kullanabilirsiniz. Bu 4 para dışında, bu paralarla aynı boyutlarda 4 paraya daha ihtiyacınız olacak. Bu paralarıda deneyde kullanılmak üzere hazırda bulundurun.

newton'un birinci kanunu ile ilgili deney

  • Elinizdeki paralardan birini, paralardan oluşan kulenizin yakınlarında bir yere yukarıdaki şekilde koyun. Bu paraya kulenin en altındaki parayı nişan alarak parmağınızla hızlıca bir fiske vurun. Para kuleye çarpınca ne oldu?
  • Bu sefer iki parayı üstüste koyup bu iki paraya birden parmağınızla fizke vurun ve 4 paradan oluşan kulenize çarptırın. Ne gözlemlediniz?
  • Son olarak 4 para üstüste koyup, 4 paradan oluşan kulenize aynı yukarıda olduğu gibi vurun. Yine ne olduğunu gözlemleyin.
  • Gözlemlerinizi Newton'un birinci kanununu dikkate alarak açıklayın. (Newton'un birinci kanunu ile ilgili detaylı bilgileri onlinefizik.com veya ebilge.com'dan bulabilirsiniz.)

Newton'un ikinci kanunu

Adım 1: Birkaç kitap ve bir kaç uzun cetvelden faydalanarak bir oyuncak arabanın hareket edebileceği eğimli bir yol yapın. Cetvellerinizin bir ucu kitapların üstünde ike diğer ucu masaya yapıştıracağınız çift taraflı bir bantın üzerine gelsin.

Adım 2: Cetvellerin yukarıda kalan ucunun altında iki kitap olsun. Oyuncak arabanızı eğimli yolunuzun en üstüne koyup bırakın ve masa üzerinde ne kadar uzağa hareket gittiğini ölçün. Bunu iki kere daha deneyin ve her sefer uzaklığı cetvel yardımıyla ölçün.

Adım 3: Cetvelin altına iki kitap daha ekleyin ve böylece daha eğimli bir yolunuz olsun. Arabanızı yukarıdaki gibi üç defa bırakıp ne kadar uzakta durduğunu ölçün.

Adım 4: Son olarak toplam altı kitap ile rampanızı oluşturun. Arabanın ne kadar uzağa gitttiğini yukarıdaki gibi üç defa deneyerek ölçün.

Kitap sayısı
Uzaklık (cm)
Ortalama uzaklık
Deneme 1
Deneme 2
Deneme 3
2
       
4
       
6
       
  • Kitap sayısının artması arabanın durma mesafesini nasıl etkiledi?
  • Gözlemlerinizi Newton'un ikinci hareket kanunu ile açıklayın. (Newton'un ikinci kanunu ile ilgili detaylı bilgileri onlinefizik.com veya ebilge.com'dan bulabilirsiniz.)

Newton'un üçüncü kanunu

Adım 1: Bir balonu kola içmekte kullanılan çubukların (pipet) ucuna bantlayın. Pipetin ucu balonun içinde dursun ve pipet ile balon şişirebilecek gibi olsun.

etki tepki prensibi

Adım 2: Silgili bir kurşun kalem alıp pipetin orta yerinden kalemin silgisine bir iğne batırın ve pipet ile kalemi böylece birleştirin.

  • Balonu şişirin ve pipetin ucunu iyice kıvırın. Ne olduğunu gözlemleyin.
  • Balonu şişirin ve bir eliniz kalemden tutarken pipeti kıvırmadan bırakın. Ne olduğunu gözlemleyin.
  • İğneyi kalemden çıkarın ve balonu şişirin. Pipeti bıraktığınızda ne oluyor gözlemleyin.
  • Gözlemlerinizi Newton'un üçüncü kanunundan yararlanarak açıklamaya çalışın. (Newton'un üçüncü kanunu ile ilgili detaylı bilgileri onlinefizik.com veya ebilge.com'dan bulabilirsiniz.)


Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun