soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Konsantre meyve suyu nasıl yapılır? İçerdiği çözünen miktarına göre hazırlanan bu meyve suyu markette satıldığı anda nasıl bir çözeltidir?

Soruyu soran: Tolfur | Tarih: 2010-04-10 | Okunma sayısı: 25147

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Taze meyve suyu sıkıldıktan sonra kurutulur ve dibinde kalan toz alınır. Daha sonra bu tozun üzerine, kurutulmadan önceki kadar su konarak konsantreden üretilmiş meyve suyu elde edilir. Örneğin 5 kilogram meyve suyunu kurutunca 50 gram toz kalıyorsa daha sonra bu tozun üzerine 4950 gram su konarak %100 meyve suyu elde edilir. 9950 gram su konursa da %50'lik meyve suyu elde edilir ve buna meyve nektarı veya meyveli içecek denir.

Eğer söylediğiniz şey, marketten aldıktan sonra üzerine su katılarak içilen konsantre meyve sularıysa bunlar da yukarıda anlattığım şekilde yapılır. Örneğin 5 kilogram meyve suyu kurutulduktan sonra 50 gram toz kalıyorsa bunun üzerine 950 gram su eklenir ve elde edilen 1 litrelik sıvı 5:1 oranında konsantre meyve suyu olarak satılır, üzerinde de 4 litre su eklenerek 5 litre meyve suyu elde edilebileceği yazar.

Markette satıldıkları anda bu tür meyve suları homojen veya heterojen çözeltiler olabilir. Örneğin vişne suları uzun süre beklediği halde dibine çökmüyor, buna homojen diyebiliriz. Şeftali, kayısı gibi pulp içeren meyve suları ise kesinlikle heterojen karışımdır.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun