soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Belediyelerin hizmetlerinden olan ulaşım hizmetlerin de kar amacı var mıdır? Yoksa kitaplarda okutulduğu gibi, kar amacı olmadan, vemek zorunda olduğu bir hizmet midir?

Soruyu soran: Candan1969 | Tarih: 2010-04-13 | Okunma sayısı: 4175

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç farklı dil vardır?
user avatar

Belediyeler topladıkları vergileri ve varsa iştirakçi veya sahip oldukları şirketlerden kazandıkları paraları, hizmet verdikleri il için harcarlar. Sürekli para biriktiren bir belediye yoktur, belediye kasasına giren paralar, il için harcanır.

Ayrıca belediyenin kar etme amacı olmaması demek zarar etmesi gerek demek değildir bu yüzden ulaşım hizmetlerinin belirli bir ücreti olmak zorundadır.

Belediyeler, bazen ulaşım hizmetini her vatandaşa sunabilmek için çok az yolcusu olan hatlara da otobüs tahsis eder ve uygun sıklıkta sefer sayısı ayarlarlar. Bu hatlardan zaten kâr edilmemekte, zarar edilmektedir. Ancak çok fazla yolcusu olan, sürekli dolu giden otobüsler kâr edebilir, diğer hatların ettiği zararı bu şekilde çıkarabilirler.

Belediyeler, fiyatları kendileri belirlemek üzere otobüs hatlarını özelleştirebilirler. Ancak özel sektör zarar ettiren hatları almayacağı için kâr eden hatlar özelleştirilebilir.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun