soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Sürtünme kuvveti ile ilgili deneyler yapmak istiyorum. Neler önerirsiniz?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2010-04-26 | Okunma sayısı: 11331

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Sürtünme kuvveti ile ilgili deneyler tasarlayabilmek için öncelikle "Sürtünme" dediğimiz kavramın ne olduğunu düşünmeniz ve buna çevrenizden örnekler vermeye çalışmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Sürtünme kuvveti, en basit ifade ile, bir cismin başka bir cisim üzerinde hareket etmeye çalışırken karşılaştığı direnme kuvveti olarak tanımlanabilir. Yapacağınız deneylerde bu kuvveti ölçmek, nelere bağlı olduğunu bulmaya çalışmak amaçlarınızdan biri olabilir. Diğer bir amacınız ise sürtünme kuvveti çeşitlerini araştırmak olabilir. İki katı cismin birbiri ile temas halinde olduğu durumu düşünürsek bu durumda iki çeşit sürtünme kuvvetinden söz edilebilir. Hareket ettirilmek istenen cisme harekete başlayana kadar diğer yüzey tarafından etki ettirilen sürtünme kuvveti ve cisim harekete başladıktan sonra etki eden sürtünme kuvveti.

Bu iki amaç ile tek bir deney düzeneğinden faydalanmanız mümkün. Bir dinamometre, bu dinamometreye bir ip ile bağlayacağımız bir cisim ve bu cismi sürükleyeceğimiz bir düzlemden oluşan bu deney düzeneğini aşağıdaki şekilde görebilirsiniz.

Biz bu cismi dinamometre ile yavaş yavaş çekmeye başlarsak dinamometedeki değerin arttığını fakat ilk başlarda cismin hareketsiz kalmaya devam ettiğini görürürüz. Dinamometrenin burada ölçtüğü değer statik sürtünme kuvveti değeridir. Deney sırasında da farkedeceğiniz gibi bu değer sıfırdan başlar ve sizin çekme kuvvetinizin artması ile artar. Cisim harekete başladığı anda uyguladığınız kuvveti çok çok az azaltırsanız da cismin kaymaya devam ettiğini görürsünüz. Bu şekilde sabit bir hızla bu cismi hareket ettirebilirsiniz. O durumda dinamometrenin ölçtüğü değer ise kinetik sürtünme kuvveti olacaktır ve bu değer ise hareket boyunca hep sabit kalacaktır.

Deneyin bu ilk kısmında statik sürtünme kuvveti ile kinetik sürtünme kuvvetini inceleme şansını bulabilirsiniz. Diğer kısımda ise dinamometre ile çektiğini cismin çeşidini, ağırlığını, büyüklüğünü vs değiştirerek sürtünme kuvvetlerini ölçebilirsiniz. Böylece sürtünme kuvvetinin nelere bağlı olduğunu ölçme şansınız olur. Örneğin sürtünme kuvvetinin temas alanına bağlı olup olmadığını anlamak için dikdörtgen şeklindeki bir cismi önce büyük yüzeyinin üstünde sürükler sonra küçük yüzeyini çevirerek bir de öyle deneyi tekrarlarsınız. Sonuçları karşılaştırarak sürtünme kuvvetinin temas alanlarına bağlı olmadığını tespit etmiş olursunuz. Sürtünmenin ağırlık ve cisimlerin çeşidine bağlı olup olmadığını nasıl belirleyeceğinizi de siz düşünün. Çok zor olmadığını göreceksiniz.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun