soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Varis nedir nasıl oluşur?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2010-05-09 | Okunma sayısı: 3312

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Kandan pompalanan kan atardamarlar aracılığıyla vücuda dağıtılır, atardamarlar boyunca ilerlerken çevredeki kılcal damarlara yayılır. Kandaki oksijenin dokulardaki karbondioksitle değişimi ve diğer maddelerin taşınması kılcal damarlar içerisinde olur.

Kılcal damarlardan çıkan kan toplardamarlarla tekrar kalbe taşınır. Ancak kılcal damardan çıkan kanın hızı azdır ve tekrar kalbe gitmesi zordur. Bunun için toplardamarların içinde kanın sadece kalbe doğru geçmesine izin veren kapakçıklar bulunur. Vücudumuz hareket ettikçe ve arkadan yeni kan geldikçe bu kan kalbe doğru itilir.

Ancak toplardamarlarda oluşan tıkanıklıklar ve aşırı basınç, toplardamar içindeki kapakçıkların düzgün kapanmasını engelleyerek geriye
doğru kaçaklara sebep olur. Böyle olunca toplardamarda ve çevresindeki kılcal damarlarda genişlemeler, büzülmeler, şişlikler, şekil bozuklukları görülür; böyle damarlara da varisli damarlar (varicosel veins) denir.

Varisin sebepleri, toplardamar iltihapları, aşırı şişmanlık, kalıtımsal yatkınlık, doğumlar ve uzun süre hareketsiz kalmadır.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun