soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Işık ve ses bir madde midir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2014-05-19 | Okunma sayısı: 8142

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Tavuklar uçabilir mi?
user avatar

Işık bir enerjidir, ses ise bir titreşimdir. Bir şeyin madde olabilmesi için tanecikli yapıda olması ve bir kütleye sahip olması gerekir.

user avatar

Ses maddeler (hava da dahil) üzerinde rezonans (titreşim) yaratarak ilerleyen bir etki/enerjidir. Yapısı son derece basit olduğu için, hakkında araştırması da kolaydır.
Esas ışık ile ilgili sorunuz şu anda bir muallak teşkil etmektedir. Işık şu anda klasik fizik biliminin kadim kabullerine kafa tutan kuantum fiziğinin alanına girmektedir. Kuantum fiziği, klasik fizik bilimene göre daha alt düzey (atom altı) parçaların üzerinden hareket ettiği için, tespitleri (teorileri değil) esas doğru kabul edilmelidir.
Kuantum fiziği ışığın yapısı ile ilgili iki varsayım üzerinde çelişkidedir. Dalga (ses gibi düşünün) veya parçacık (elektron yayılımları gibi). Oldukça ilginçtir, normalde dalga ve parçacık etkilerini ayırd emekte kullanılan testler, söz konusu ışık olduğunda işlevsizdir. Çünkü ışık dalga testlerinde bir dalga gibi, parçacık testlerinde de bir parçacık gibi reaksiyon vermektedir.
Konu ile ilgili "klasik fizik" teorisyenlerinin görüşleri artık geçerli değildir. Konu tamamen kuantum fiziğinin alanı dahilinde takip edilmelidir.
Ve özet bir yanıt vermek gerekirse, "ışığın" ne olduğu konusunda henüz net bir bilgi vermek olası değildir.
Notlar: Partikül ve dalga nedir farkı nedir konusunda tek bir animasyon tüm sorularınızı görsel olarak yanıtlayacaktır. Linki burada
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Wave-particle_duality.ogv

Işık ile iligili yapılan çalışmalara dair kısa bir özet de burada (ingilizce)
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/mod1.html

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun