soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

M.Akif Ersoy istiklal marşını nerde ve ne zaman yazmıştır?

Soruyu soran: B. MUSTAFA | Tarih: 2007-05-24 | Okunma sayısı: 17014

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin milli marşıdır.

Sözleri Mehmet Akif Ersoy'un, bestesi Osman Zeki Üngör'ündür. 12 Mart 1921'de TBMM tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin, Milli Marşı olarak kabul edildi.

İstiklal Harbi'nin en heyecanlı günlerinde toplumu biraraya getirici ve ortak duygularını canlandırıcı bir milli marş gereksinimini gidermek amacıyla Maarif Vekaleti, 1921'de bir güfte yarışması düzenledi. Bu yarışmaya 724 şiir katıldı. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Mehmet Akif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine "Kahraman Ordumuza" adadığı şiirini yarışmaya soktu. Mecliste İstiklal Marşını okuyan ilk kişi Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi'dir.

TBMM'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda Mehmet Akif'in şiiri milli marş olarak kabul edildi.

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. 1924 yılında Ankara'da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930'da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Şefi Zeki Üngör'ün 1922'de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe kondu.

Marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini İhsan Servet Künçer yaptı. Şiir 9 dörtlük ve 1 beşlikten oluşur. İlk iki dörtlük İstiklal Marşı'nın güftesi olarak söylenir.

user avatar

İstiklâl Marşı'mız, Mehmet Akif'in Ankara'dayken kaldığı taş zeminli Tacüddin Dergâhı'nın mütevazı, loş odalarının birinde yazıldı. Kâğıt sıkıntısından, ilham geldiğinde bazı bölümleri dergâhın duvarlarına not ediliyordu.

user avatar

Sabah ezan okunduğu sırada kağıt kalem bulamadığı için detgahin duvarına cakisiyla yazmıştır ancak dergah da duvarlarda böyle bir kaşıntı şu anda gorulememektedir ya restorasyon sırasında üstü sivandi ya da duvarın o kısmı korumak amaçlı bir yere gotyrulmustur fakat muhavafazasi ile ilgili bir bilgi yoktur

user avatar

1921 yılı Şubat ayında Ankara’da Taceddin Dergahı’nda yazmıştır.

user avatar

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nı 1921 yılında Ankara'da yazmıştır.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun