soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Sembol nedir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-09-19 | Okunma sayısı: 5344

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

sembol -lü
isim Fransızca symbole

    Duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işaret, remiz, rumuz, timsal, simge:
       "Baykuş ve karga uğursuzluğun, merkep bönlüğün, domuz pisliğin, kaz alıklığın, aslan cesaretin, at zekâ ve adaletin, köpek sadakatin, bülbül aşkın, kelebek gençliğin işaret ve sembolü olmuştur."- A. Haşim.

user avatar

TDK Büyük Sözlük'ünde ayrıntılı olarak "sembol" sözcüğünün tümce içinde kullanımları şu şekildedir:

§ “Sembol olarak, fert olarak iktibaslarınız sizin dış manzaranızı, fert olarak sizi veriyordu.” -Ahmet Hamdi Tanpınar, Mahur Beste, 172. § “Bu gibi millî sembollerin terbiye edici tesirleri ehemmiyetlidir.” -Ziya Gökalp, Terbiyenin Sosyal ve Kültürel Temelleri, 49.
§ “ sembollerle konuşuyorsunuz.” -Adalet Ağaoğlu, Toplu Oyunlar-Çok Uzak Fazla Yakın, 527. “Yeni dünya onun nazarında kavuşulamayan bütün arzuların sembolü olmuştu.” -Peyami Safa, Bir Tereddüdün Romanı, 169.
§ “Öyle ki birkaç nesil daha değişirse Rubab'ın şiirleri-serlevhalarına gizlenen bir nevi sembollerden dolayı-hafif bir takid buğusu altında silikleşecekler.” -Ruşen Eşref Ünaydın, Hatıralar C. IV, 52.
§ “… yüceliğin sembolü olan…” -Ahmet Rasim, Tarih ve Muharrir, 121. § “... Nazım Hikmet’in bir sembol olarak kullanıldığını gördüm.” -Yavuz Bülent Bakiler, Üsküp’ten Kosova’ya, 75.
§ “Kadın erkeğin fatihlik remzidir, sen de kadınlığın sembolüsün!” Necip Fazıl Kısakürek, Aynadaki Yalan, 51.
§ “Yeni Mecmua’nın isminde ve cisminde sembolleşen, gençliğe ve eskiye hasretten ileri geliyor.” -Nurullah Ataç, Günlerin Getirdiği~Sözden Söze, 107.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun