soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Karaciğer ve pankeas sindirime nasıl yardımcı olur?

Soruyu soran: MeraklıSude | Tarih: 2007-09-19 | Okunma sayısı: 61680

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

PANKREAS

Mide ve onikiparmak bağırsağı arasında bulunan salgı üreten bir bezdir. Pankreas bezinden daha öncede belirtiğimiz gibi amilaz, lipaz, tripsin en-zimleri salgılanır.

Pankreasın özelleşmiş bir bölümünde ise insülin ve glukagon hormonları üretilir. Bu hormonlar ise kandaki şeker seviyesini ayarlar.



KARACİĞER

Karın boşluğunda midenin sağ üst kısmında bulunur. En büyük organımızdır. Karaciğere üsten bakıldığında iki, alttan bakıldığında üç loplu olduğu görülür.

Karaciğer hücreleri tarafından üretilen safra, safra ka-nalı ile onikiparmak bağırsağına taşınır. Karaciğerin başlıca görevleri,

- Yağların sindirimini hızlandıran safra özsuyunu salar.

Bazi vitaminlerin sentezlenmesini ve depolanmasini saglar A vitamini sentezler A D ve K vitaminlerini depo eder.

• Embriyo döneminde kan yapar. • Kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinlerini üretir.

• Proteinlerin karbonhidrat veya yağa dönüşümünü sağlar.

• Kandaki fazla glikozu glikojen şeklinde depolayarak kan şekerini ayarlar.

• Vücut sıcaklığının düzenlenmesinde rol oynar.

• Amonyak gibi zehirli artıkları daha az zehirli olan üre yada ürik aside çevirir.

user avatar

Pankreasın ürettiği enzimler (amilaz,lipaz,tripsinojen) ince bağırsakta nişasta, polipeptit, yağ hücreleri gibi büyük moleküllerin monomerlerine ayrışmasını sağlar. Bu enzimleri pankreas öz suyu adını verdiğimiz sıvıyla Virsung kanalı ile Vater kabarcığına, oradanda onikiparmak bağırsağına boşaltarak gerçekleştirir. Normal bir insan günde 1-1,5 litre pankreas öz suyu salgılar.

Karaciğerin sindirimdeki görevi ise şudur:
Karaciğer yaşlanan alyuvarları Kupffer hücreleri tarafından fagositozla alınarak parçalar. Parçalanan alyuvarlar safra pigmentlerinin ve yeni alyuvarlar için gerekli hemoglobinin yapımında kullanılır. Karaciğerde safra kesesi (öd kesesi) bulunur. Karaciğer hücreleri tarafından yapılan safra (öd) ince kanalcıklarla karaciğer kanalına gelir. Karaciğer kanalı, safrayı ya safra kesesine ya da onikiparmak bağırsağına iletir. Safra kesesi fazla safrayı depolar ve gerektiğinde onikiparmak bağırsağına verir. Safra Kolledok kanalıyla Vater kabarcığına aktarılır. Buradanda onikiparmak bağırsağına dökülür. Safra içinde safra tuzları, ,su, kolesterol, bilirubin, yağ asitleri bulunur. Sindirimdeki işlevi ise safranın içinde bulunan safra tuzları büyük yağ moleküllerini mekanik sindirimle yağ emülsiyonuna yani daha küçük yağ parçacıklarına çevirerek sindirimini kolaylaştırır. Lipaz enzimine yardım eder. Safra kanalı tıkandığında bu sıvı kana geçer ve sarılık hastalığına neden olur. Safra kesesindeki safra su kaybederse içindeki kolesterol ve safra tuzları birikerek safra taşlarını oluşturur.

user avatar

Karaciğer: Safra adı verilen bir salgı üretir. Safra sıvısı büyük yağ damlalarını daha küçük parçalara ayırarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Pankreas: Pankreas öz suyunu salgılar. Pankreas öz suyu; proteinlerin, karbonhidratların ve yağların sindirimini gerçekleştiren enzimler içerir.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun