soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Okyanus bilimi ne demektir?

Soruyu soran: Nurs | Tarih: 2007-09-19 | Okunma sayısı: 6451

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Limon mu yoksa çilek mi daha şekerlidir?
user avatar

Oşinografi, ya da Okyanusbilim; okyanusları ve denizleri inceleyen bilim dalıdır.

Okyanuslarda sıcaklık döngüsü
Okyanuslarda sıcaklık döngüsü

Okyanuslar ve onlarla ilşikili ekosistemleri, kimyasal ve fiziksel süreçleri inceler. Deniz kaynaklarının geliştirilmesine, kullanılmasına ve denizlerin doğal özelliklerinin korunmasına katkıda bulunur. Fiziksel ve kimyasal oşinografi, deniz biyolojisi ve balıkçılık, deniz jeolojisi ve deniz jeofiziği gibi alt dallara ayrılır.

Bilim olarak oşinografi oldukça genç bir bilim gibi gözükse de, kökeni insanoğlunun doğa hakkında ilk soruları sormaya başladığı güne kadar götürülebilir. Aristo'nun denizlerin tuzluluğu ile ilgili görüşleri olduğunu biliyoruz. Luigi Ferdinando Marsigli'nin de 17. yüzyılda İstanbul'da Venedik elçiliğinde çalışırken İstanbul Boğazı ile ilgili çalışmaları da oşinografinin ilk örneklerindendir.

Oşinografide geleneksel olarak 4 alt çalışma alanı vardır: Fiziksel, kimyasal, jeolojik ve biyolojik oşinografi. Zaten doğası gereği disiplinlerarası olan bu bilim, bu dört alandan öteye de taşmış durumdadır. Uzaktan algılama sistemleri ve moleküler çalışmalar da buna eklenebilir.kaynak

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun