soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Süper iletkenlik nedir ve çeşitleri nelerdir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-02-24 | Okunma sayısı: 10183

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

SÜPER İLETKENLİK NEDİR?
AMACI NEDİR?
HANGİ SAHALARDA KULLANILIR?
DÜNYADAKİ YERİ VE ÖNEMİ NEDİR?

Soruyu Soran: Zesmerer
Soruya verilen cevaplar:

Cevaplayan: karadelik
evet proje ödevlerinin teslim tarihi yaklaşmış anlaşılan.ayrıntılım bilgi için www.onlinefizik.com girip forumda araştırabilirsiniz.:D
Bir çok metal alaşımın elektriksel dirençlerinin yeteri kadar düşük sıcaklığa, daha çok sıvı helyum sıcaklık (4 0K) bölgesine girildiğinde sıfır olduğu görülür. Bu özelliğin görüldüğü kritik sıcaklık maddeye bağlıdır. Bu sıfır direnç (veya sonsuz iletkenlik) süperiletken olarak bilinir. Bu çarpıcı özellik metallerin özellikle düşük sıcaklık bölgesinde özelliklerinin anlaşılmasına büyük katkıda bulunmuştur. Süperiletkenlik, süperiletken magnet yapımında, bilgisayar swiçlerinin yapımında ve birçok diğer teknik araç yapımında kullanılmıştır. Bunlara ek olarak, mühendisler süperiletkenliği taşımada ve güç iletiminde kaybı ortadan kaldırma çalışmalarında kullanmayı amaçlamaktadırlar.

Cevaplayan: bilge
hangi birini sayalım.. soru sorun dedik, ödevinizi yapalım demedik :)

Cevaplayan: bilge
Süperiletkenler, ısıları belli bir seviyeye düşürüldügünde elektrik akımına karşı dirençlerini tamamen kaybeden maddelerdir. Bu bize, elektrik akımının sıradan iletkenlerde dirençten doğan ve ısı olarak yayılan enerji kaybını (%3 ile %10 arasındadır) engelleme olanağı verir.
Süperiletkenlerin bir başka özelliği ise kusursuz diamanyetik olmaları.Yani süperiletkenler manyetik alanı tamamen iter. Böylece süperiletken mıknatıslar yardımıyla, örneğin bir treni raylara temas etmeden hareket ettirebilir ve sürtünmeyi azalttığımız için trenin çok daha hızlı gitmesini sağlarız. Bu tip süper hızlı trenler Japonya da kullanılmakta.

kaynak:http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=4&soru_id=215

Süper iletkenlik bir maddenin direncinin çok düşük ısılarda sıfıra düşmesi halidir. Teorik açıklaması oldukça derin olsa da basit bir açıklaması şöyledir: Çok düşük ısılarda elektronlar “Cooper Çiftleri” adı verilen ikililer oluştururlar iletkenin içerisinde atomlara çarpmadan ve sonuç olarak enerji kaybetmeden hareket edebilirler. Bu ısı değişik metal ve seramikleri için farklıdır ve mutlak sıfır (-273 ºC) ile -196ºC arasında değişir. Bu ısıları sağlamak kolay olmadığı için süper iletkenliğin kullanımı oldukça sınırlıdır. Şu anda ancak sıvı azot gibi yardımcı soğutucular sayesinde süper iletkenlik sağlanabilmektedir.

kaynak: http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=20&soru_id=1752

Süperiletkenlik, bazı malzemelerin hiç bir direnç göstermeksizin elektrik akımını iletmesine verilen addır. Bu olay konusunda en sık sorulan soru “çok küçük direnç” mi yoksa “sıfır direnç” mi sorusu. En baştan bunu kesinleştirmekte yarar var: Süperiletkenler sıfır dirence sahip. Halka şeklindeki bir süperiletkenin taşıdığı akımın yıllarca değişmeden aynı kaldığı gözlemlenmiş. Bu nedenle, süperiletkenlerde akım taşıyan elektronların yaptığı hareket, normal metallerde yaptığı hareketten nitelik olarak çok farklı.
Bütün süperiletkenler bu özelliklerini düşük sıcaklıklarda kazanıyorlar. Bir süperiletken ısıtıldığında belli bir kritik sıcaklıkta direnci olan normal bir metale dönüşüyor. Bugüne kadar bulunan bütün süperiletkenlerin kritik sıcaklıkları sıfırın altında ve çok düşük (henüz hiçbirini evlerimizde kullanamayız). Ne yazık ki hangi malzemelerin hangi kritik sıcaklık altında süperiletken olacağını güvenle söyleyen bir kuram yok. Bu nedenle bilim adamları sürekli yeni malzemeler üretip, laboratuarda çok düşük sıcaklıklara kadar soğutarak (yani deneme-yanılma yöntemiyle) yeni süperiletkenler bulmak zorunda

Süper Iletkenler Olmasaydı Bu Hayatımızı Nasıl Etkilerdi


süper iletkenler şuanda çok yaygın olarak kullanılmadığı için hayatımız olumsuz yönde etkileyeceğini düşünmüyorum. ama yaygın olarak kullanılması durumda ise bir çok teknolojik alet bu iletkenler sayesinde kullanıldığı için hayatımız çok daha zor,aslında şimdiki gibi olurdu. :D

user avatar

İki çeşit süper iletkenlik vardır. Bunlardan birincisi "Type 1 supercondactors" Çok düşük sıcaklıklarda süper iletkenlik gösterirler.

Type 2 süper iletkenler ise daha yüksek sıvaklıklarda süper iletkenlik özelliği gösterirler.


1. tip süperiletkenler metallerden oluşur. Oda sıcaklığında da bir miktar iletkenlik gösteren bu maddeler çok düşük sıcaklıklarda süperiletken olurlar (sıvı helyum sıcaklığı). Süperiletkenliğe keskin bir geçiş gösterdikleri gibi, mükemmel derecede de diamanyetik özellikleri vardır.

2. tip süperiletkenlerse metalik bileşiklerle, metal karışımlarından oluşur (Vanadyum, teknesyum ve niobium hariç). Bu maddelerin kritik sıcaklığı 1. tip süperiletkenlerle karşılaştırıldığında oldukça yüksektir (sıvı azot sıcaklığında süperiletkenliğe ulaşabilirler) Bu maddelerin 1. tipin aksine süperiletkenliğe keskin bir geçişi yoktur.


kaynak: http://www.kimyasanal.net/konugoster.php?yazi=0hrvwlu2qa

user avatar

Sürekli iletken demek bir iletkenin sürekli iletkenlik özelliğini taşımasıdır.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun