soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Soğan ve sarımsağın antioksidan özellikleri nelerdir?

Soruyu soran: Mürüvvet | Tarih: 2007-03-29 | Okunma sayısı: 4134

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç farklı dil vardır?
user avatar

Sarımsak ve soğan kanser yapıcı maddeleri nötralize (etkisiz) etmekte kötü huylu tümörün oluşumunu başlangıç safhasında engellemektedir.Soğan ve sarmısakta bulunan allilik sülfitler immün (bağışıklık) sistemi güçlendirir, karsinojenlerin atılımını arttırır, tümör hücre çoğalmasını baskılayan enzimleri uyarır ve serum kolesterol düzeylerini azaltır. Çinde geniş bir grupta yürütülen bir vaka-kontrol çalışması, soğan ve sarımsak tüketimi ile mide kanseri gelişme riski arasında ters bir ilişki olduğunu göstermiştir. Allium ailesinden sebzelerde (soğan, sarımsak, pırasa) selenyum da bulunmaktadır. Selenyum kalp için koruyucudur ve antioksidanların yapısına girmektedir.

Soğan ve sarımsak yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltır. Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Sarımsağın mayasında bulunan maddeler hücrelerin zarar görmesini önleyerek, vücudu erken yaşlanmaya karşı koruyor. Antibiyotik ve nefes darlığını gideren bileşimler içeren sarımsak bağışıklık sistemini de kuvvetlendiriyor. Kalbe ve alerjik hastalıklara karşı etkili. Soğan içerdiği kimyasal maddelerle kalbimizi güçlendiriyor ve alerjik reaksiyonları engelliyor.

İtalya ve İsviçrede yapılan 8 araştırmanın incelemesi, bol soğan ve sarmısak yiyen yaşlı yetişkinlerin, bağırsak, yumurtalık, gırtlak ve böbrek gibi bazı kanser türlerine yakalanma risklerinin en düşük seviyede olduğunu gösterdi.

Sonuçları American Journal of Clinical Nutritionda yayımlanan araştırmada, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar ve belirli kanser hücrelerinin labarotuvarda incelenmesiyle, soğan ve sarmısağın içindeki bazı bileşiklerin, tümörlerin büyümesini engel olabileceğinin görüldüğü, sarmısaktaki sülfür bileşikleri ve soğandaki antioksidanların bu koruyucu maddeler arasında yer aldıkları belirtildi.

Söz konusu araştırmaların her birinde, sağlıklı yaşlı yetişkinlerle bir tür kansere yakalanmış hastaların karşılaştırıldığı ve her iki gruptan da beslenmeleri, fiziksel aktiviteleri ve diğer alışkanlıklarıyla ilgili ayrıntılı bilgi vermelerinin istendiği bildirildi.

İncelemenin yazarı doktor Carlotta Galeone'ın ekibi, haftada 7 ya da 8 porsiyon soğan yiyen kadın ve erkeklerin, bağırsak kanserine yakalanma riskinin bu sebzeden sakınanlardan neredeyse yüzde 50, sarımsak yiyenlerin yüzde 25 daha az olduğunu gördü.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun