soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Hepatit a b c nedir?

Soruyu soran: Aydan | Tarih: 2007-04-02 | Okunma sayısı: 16939

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Limon mu yoksa çilek mi daha şekerlidir?
user avatar

Orjinal adı HEPATİTİS olup karaciğer iltihaplarının genel adıdır.

karaciğer iltihapları viral kaynaklı olabileceği gibi fiyolojik de olabilir.

viral hepatitlerin 3 türü vardır.

1. picornavirüs adı verilen bir virüs grubu tarafından oluşturulur. Dışkı yolu ile insanlara bulaşır. Akut hepatite sebep olur. Kişinin bağışıklık sistemi tarafından yenilebilir. Aşısı vardır.

2. hepadnovirüs ailesinden bir virüs tarafından üretilen akut veya kronik karaciğer iltihabıdır. Hastların yaklaşık %15inde bu virüse uygun bağışık cevap yeterince verilemediği için kronikleşme görülür. Yalnız bu kısım risk altındadır. Kan yoluyla bulaşır.

3. Hepatit c ( a yada b tip olmayan karaciğer iltihapları) diğerlerine göre daha ciddidir. Flavivirus ailesinden bir virüs tarafından gerçekleştirilir. kan ile bulaşır, 10 - 20 yıl gizli kalabilir. HEpatit c için bir aşı olmadığı gibi bu hastalar a ve b tipi hepatitlere daha duyarlıdır. Bu nedenle bu hastalıklar için mutlaka aşılanırlar. Çoğunlukla siroz ile sonuçlanır.

user avatar

Hepatit A Virüsü Hepatit A virüsü (HAV) fekal ve oral yollardan bulaşır. Kontamine sular sık rastlanan bir enfeksiyon kaynağıdır. HAV göl sularında 4 haftaya kadar enfeksiyöz olma özelliğini korur. Kuluçka süresi 14-15 gündür. Parenteral bulaşma istisnadır. Yaşam standardının yükselmesi ve hijyen koşullarının iyileşmesine bağlı olarak toplumun kontaminasyonu geçtiğimiz on yıllar içinde önemli ölçüde azalmıştır. Hepatit A'ya karşı antikorlar 18 yaşın altındakilerin % 5'inden azında, ve 70 yaşın üzerindekilerin % 75'inden fazlasında bulunur.
http://hepatitc.blogspot.com/2007/04/hepatit.html


Bulaşma açısından en riskli olanı ise Hepatit B (HBV) dir. Dünya nüfusunun üçte biri yani yaklaşık 2 milyar insan bu virüsle karşılaşmıştır. Siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine yol açan ve de tedavisi olmayan Hepatit B bu nedenle önemlidir. Hastalığın yayılmasındaki en büyük etken Hepatit B virüsünü kanlarında taşıyan ve hastalık hali göstermeyen taşıyıcılardır. Dünyada 350-500 milyon civarında taşıyıcı mevcuttur. Virüs taşıyıcıdan kan, sperm, vajinal sıvılar, tükürük, anne sütü, idrar ve terle buluşabilir. Virüs bulaşmış kan ve kan ürünleri, cerrahi aletler, enjektör, dövme, akapunktur, kulak delme hastalığı kolaylıkla bulaştırabilir. Bir de horizontal geçiş dediğimiz aynı evde yaşayanlarda görülen bulaşma yolu vardır.
http://hepatitc.blogspot.com/2007/03/hepatit-b.html



Hepatit C (HCV) virüslerle bulaşan hepatitler arasında kan yolu ile en sık bulaşan tiptir. Bu sebeple özellikle kan nakli ve kan ürünleri ile edinildiğinin bilinmesi oldukça önemlidir. Son zamanlarda tıp literatüründe de yayınların sayısı arttıkça hepatit C ile ilgili bilgilerimizde artmaktadır.
http://hepatitc.blogspot.com/2007/03/hepatit-c.html

 

Hepatit Çeşitleri

Bulaşma Yolları

A

Kontamine yiyecek ya da su ile oral yolla

B

Kan/vücut sıvıları ve anneden çocuğa

C

Kan/vücut sıvıları ve anneden çocuğa

 

Nasıl bulaşır?
Hepatit A:
Hepatit A özellikle dışkıdan ve hijyen ihmalinden bulaşır. yemek, taze meyve, ve buzparçaları bulaşma kaynağıdır. Mesela, el sıkışmayla, seks ve tuvalet ziyareti sonucu bile hastalık bulaşabilmektedir.

Hepatit B: Kan, sperm sümük ve diğer vücut sıvıları yoluyla bulaşır. Bu yüzden genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir hastalıktır.

Hepatit C: Kandan kana ilişki yoluyla bulaşır. Dünya genelinde 180 milyon kişinin Hepatit C hastası olduğu sanılıyor. Hepatit C ye karşı aşı bulunmaması nedeniyle bu hastalıktan korunmanın en iyi yolunun bulaşma kanalları hakkında bilgi sahibi olmaktır.

Akut Hepatit B'nin Belirtileri Nelerdir?

Kuluçka Dönemi Belirtileri:

  • Grip benzeri belirtiler
  • Yorgunluk hali
  • Mide ağrısı
  • İshal
  • Deride döküntü olabilir

Tipik Belirtiler

  • Gözlerin ve derinin sararması ile bilinen sarılık durumu
  • Açık renk dışkı
  • Koyu renk idrar gelişebilir. 

http://www.hayrunnisa.com/hastalikDetay.asp?Hastalik=32

http://hepatitc.blogspot.com/2007/03/hepatit-c.html

http://hepatitc.blogspot.com/2007/04/hepatit.html

http://hepatitc.blogspot.com/2007/03/hepatit-b.html

http://www.haber.dk/anasayfa/modules.php?name=News&file=article&sid=796

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun