soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

direnç çeşitleri nelerdir

Soruyu soran: Mer456ve | Tarih: 2007-02-17 | Okunma sayısı: 10032

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Sabit Dirençler,Ayarlı Dirençler, Termistör (Terminstans), * Foto Direnç (Fotorezistans).Sabit dirençler yapıldığı malzemenin cinsine göre üçe ayrılır:rn Karbon dirençlerrn Telli dirençlerrn Film dirençler;İnce film dirençler,Kalın film dirençler.rnayrıntılı bilgi için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Diren%C3%A7_%28elektronik%29

user avatar

  • Sabit Dirençler
  • Ayarlı Dirençler
  • Termistör (Terminstans)
  • Foto Direnç (Fotorezistans)
  1. Sabit Dirençler  [değiştir]Sabit dirençler yapıldığı malzemenin cinsine göre üçe ayrılır:
    • Karbon dirençler: Karbon direnç kömür tozu ve reçine tozunun eritilmesi ile elde edilir.Karbon ile reçinenin karışım oranı direncin değerini verir.Büyüklüklerine göre 1/4 , 1/2 Watt 1W, 2W 3W deeğerinde yapılabilirler.En çok kullanılan direnç türüdür.Karbon dirençlerin dezvantajı hassas olarak üretilememeleridr. Karbon dirençler 1Ω dan başlayarak birkaç mega Ohm a (MΩ) kadar üretilmektedir.
    • Telli dirençler: Telli dirençler gerek sabit direnç, gerekse de ayarlanabilen direnç olmak üzere, değişik güçlerde ve omajlar da üretilebilmektedir.  
    • Film dirençler
      • İnce film dirençler :Cam veya seramik silindirik bir çubuk üzerine Saf Karbon Nikel - Karbon Metal - Cam tozu karışımı "Metal oksit" gibi değişik direnç sprey şeklinde püskürtülür. Püskürtülen bu direnç maddesi, çok ince bir elmas uçla veya lazer ışınıyla belirli bir genişlikte, spiral şeklinde kesilerek şerit sargılar haline dönüştürülür. Şerit sargıdan biri çıkarılarak diğer sargının sarımları arası izole edilir. Şerit genişliği istenilen şekilde ayarlanarak istenilen direnç değeri elde edilir.
      • Kalın film [Cermet "Sörmit" Okunur] dirençler : Seramik ve metal tozu karışımı bir yapıştırıcı ile hamur haline getirildikten sonra, seramik bir gövdeye şerit halinde yapıştırılır fırında yüksek sıcaklıkta pişirilir. Yukarıda açıklanan yöntemle, hem sabit hem de ayarlı direnç yapılmaktadır. Film dirençler toleransı en küçük olan dirençlerdir.istenilen direnç değerleri sağlanabilmektedir.
  2. Ayarlı Dirençler:  Ayarlı dirençler, direnç değerinde duruma göre değişiklik yapılması veya istenilen bir değere ayarlanması gereken devrelerde kullanılırlar. Karbon, telli ve kalın film yapıda olanları vardır.
     
    • Reostalar: İki uçlu ayarlanabilen dirençlerdir. Bu iki uçtan birine bağlı olan kayıcı uç, direnç üzerinde gezdirilerek, direnç değeri değiştirilir. 
    • Potansiyometreler: Potansiyometreler, direnç değerinin değiştirilmesi yoluyla gerilim bölme, diğer bir deyimle çıkış gerilimini ayarlama işlemini yapar. 

user avatar

Yüksek Güçlü Dirençler (5W’ýn Üzerinde)
DüşÃ¼k Güçlü Dirençler (5W’ýn Altýnda)
A. Sabit Dirençler
a. Karbon Direnç
b. Metal Film Direnç
c. Telli Direnç
d. Entegre Devre Dirençleri
e. Baskı Devre Dirençleri

B. Ayarlı Dirençler
a. Reostalar
b. Potansiyometreler

C. Değişken Dirençler
a. Termistörler (PTC ve NTC)
b. LDR
c. Varistörler

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun