Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-04-11 | Okunma sayısı: 11332
Kum saatleri zamanın geleneksel sembolüdür. Saatin ilk tasarımı olan yumurta biçiminde cam kaptan akan kum yüzyıllar boyunca sabit kalmıştır. Saatlerde kumun yanında, zaman zaman pudra haline getirilmiş yumurta kabuğu, civa ya da ince toz siyah mermer de kullanılmıştır. Kum saati, Avrupa’da ilk kez 8. yüzyılda bir papazın buluşuyla kullanılmaya başlamıştır. Camcılık becerisi geliştikçe, kumun doldurulduğu ağız da eritilerek kapatılmış ve nemlenerek akışın zorlaşmasının önüne geçilmiştir.
16. yüzyıldan günümüze bu saatler sürekli zamanı ölçmek için değil, belirli bir sürenin başlangıcını ve bitişini göstermek için kullanılmıştır; kiliselerde dua süresi, gemilerde tayfaların nöbet süresi ya da gemilerin hızlarının belirlenmesi.
Belirli sayıda kulaç aralıklarıyla düğüm atılmış ve ucuna bir kütük bağlanmış bir ip denize atılıyor ve bir gemici kum saatiyle belirli zaman dilimleri içinde kaç düğümün suya girdiğini sayıyordu. Eğer belirlenen sürede beş düğüm inmişse, geminin hızı beş deniz mili oluyordu. 19. yüzyıl sonuna kadar yelkenli gemilerde hız belirlemek için bu yöntem kullanılmıştır. Soğuk iklimlerde su saatine göre daha yaygın kullanımı olduğu halde, kum saati gün boyunca zaman ölçümü için çok uygun bir gereç değildi. Bunun için, ya çok büyük yapılması, ya da başında her an birinin beklemesi gerekiyordu. Bazı kum saatlerinde bulunan kadrandaki gösterge, saatin her başaşağı edilişinde bir saat ileri alınıyordu. Yine de, kum saati uzun bir dönem boyunca küçük zaman aralıklarının ölçülmesinde başarıyla kullanılmıştır.
http://www.ddluxury.com/saathakkinda.htm
1 İç anadolunun gelenek ve görenekleri hakkında bilgiye nerden ulaşabilirim? 6399 defa okundu
4 Derinin üzerindeki gözeneklerin görevi nedir? 7920 defa okundu
6 Urartular kaç yılında kim tarafından ve ne kadar süreyle yıkılmıştır? 11177 defa okundu
8 Penguen ve kutup ayısı gibi çok soğuk bölgelerde yaşayan hayvanlar vücut sı... 3726 defa okundu
9 Çevremizdeki önemli kirlilik nedenleri nelerdir? 7842 defa okundu
16 İskelet sistemini korumak için neler yapılır? 6648 defa okundu
17 Atatürk ün değer verdiği eşyaları nelerdir? 2680 defa okundu
18 Geometrik olarak petekler kare olsaydı bal miktarında değişim ne yönde olurdu? 2254 defa okundu
19 Kertenkele,maymun,çita ve penguen yavrularını neyle beslerler? 6715 defa okundu