soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Müzik aletleri sesi nasıl üretir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-04-13 | Okunma sayısı: 31586

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Müzik aletleri sesin özelliklerinden yararlanılarak yapılmışlardır. Üçe ayrılırlar :

1- Telli sazlar: Tellerin titreşmesiyle çeşitli şiddetlerde , yüksekliklerde ve niteliklerde sesler meydana gelir. Teller ince ve kalın olurlar. Belli başlı telli sazlar : Mandolin, keman, gitar, bağlama, ut, kanun, viyolonsel ve arptır. Piyanonun içinde de teller bulunur. Küçük tokmakların tellere vuruşuyla sesler meydana gelir.

2- Vurma sazlar : Bu sazlardaki gerilmiş derilere ya da ince madeni levhalara vurularak titreşimler meydana getirilir. Belli başlı vurma sazlar : Davul, trampet, zil, üçgen, tef ve darbukadır.

3- Nefesli sazlar : Bu sazların içindeki havanın dudaklar tarafından titretilmesinden yararlanılarak yapılmışlardır. Üstlerindeki delikler çeşitli özelliklerde sesler çıkmasına yol açar. Belli başlı nefesli sazlar : Kaval, zurna, flüt, ney, saksafon, klarnet, gayda, obua ve trompettir.

user avatar

Bütün seslerin kaynağı titreşimlerdir.Duyabildiğimiz tüm sesler esnek maddelerin saniyede 20 ila 20000 defa titreşmesi sonucu oluşur.Vurmalı telli veya nefesli çalgıların oluşturduğu bu titreşimler maddesel ortamda (hava ,sıvı ve katı ortamlarda) yayılarak kulağa ulaşır,kulak bu bu titreşimleri elektrik sinyaline çevirip beyne iletir ve beyinde ses olarak algılanır.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun