soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

hall olayını açıklarsanız sevinirim

Soruyu soran: Uzaycı | Tarih: 2007-02-03 | Okunma sayısı: 4229

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

http://www.onlinefizik.com/ sağ üstte ara var.. forumlarda arat sanırım 50 den fazla sonuç çıkacak.. rnrnSurvey Fizik kitabında da olması gerek :)

user avatar

kitabın ismini yanlış yazdım :S rndoğrusu Serway-Beichner, Çeviri:Kemal Çolakoğlu, Palme Yayıncılık.

user avatar

Katıhal fiziğini biliyorsanız daha iyi anlarsınız! Bilmiyorsanız Katıhal fiziği kitaplarında "yarıiletkenlik" konu başlığı altında "azınlık-çoğunluk yük taşıyıcıları" bölümüne bakarsınız:)

user avatar

Dikdörtgenler prizması şeklindeki bir metalin içinden x doğrultusunda I akımı geçtiğini ve bu metalin z doğrultusunda bir manyetik alana maruz kaldığını düşünelim. Metalde hem I hem de B’ye dik doğrultuda bir elektrik alan oluşur ve bu alan Hall elektrik alanı, EH olarak adlandırılır:rnrnEH = RH B x j olarak ifade edilir. RH Hall katsayısıdır. rnrnHall Olayı’nın geometrisi şekilde gösterilmiştir. +z yönündeki manyetik alandan dolayı elektronlar yukarıdan aşağıya doğru –evxB Lorent kuvveti ile saptırılırlar. Bunun sonucu olarak üst yüzey pozitif ve alt yüzey negatif yüklü hale gelir ve üst ile alt yüzey arasında Hall voltajı, VH ve Hall elektrik alanı, EH oluşur. Lorentz kuvveti, -eEH elektriksel kuvveti ile dengelendiğinde kararlı duruma ulaşılır ve hız bileşeninin y yönündeki bileşeni sıfır olur. Bu durumda hareket denkleminin x ve y bileşeni;rnMeVx/t=-eEx ;0=-e(Ey-VxB)rnşeklindedir. burada x,Me deki e ve y alt indistir.İlk denklem elektriksel iletkenliğin manyetik alandan etkilenmediğini gösterir. İkinci denklemden;rnrnEx = vxB = jxB/(-ne) elde edilir ve buradanrnrnRH = -1/ne’dir.tBu ifadeden Hall katsayısının negatif olması gerektiği ve serbest elektron konsantrasyonunun doğrudan ölçümünü vermesi gerektiği açıktır.mobilite=|RH|.sigmarnbulunur. Böylece RH ve ve sigma’nın ölçülen değerlerinden mobiliyeti belirlemek mümkündür.N birim hacim başına atomların sayısı ise –1/(RHNe) büyüklüğü n/N’ye eşit olmalıdır. Bu sayede atom başına iletkenlik elektronlarının sayısı hakkında da tahminde bulunulabilir.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun