Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-11-25 | Okunma sayısı: 26987
yüksek basınç ve düşük sıcaklıkta gaz karışımı sıvılaştırılıp ayrımsal damıtma uygulanır
Bunun bir yolu, cıvayı içi hava dolu, kapalı bir kapta ısıtmak. Oksijen, cıvayla reaksiyona girer ve civaoksit oluşur. Daha sonra, cıvaoksit güçlü bir ateşe tutularak ayrıştırılır ve saf oksijen elde edilir.
Bunun bir yolu, cıvayı içi hava dolu, kapalı bir kapta ısıtmak. Oksijen, cıvayla reaksiyona girer ve civaoksit oluşur. Daha sonra, cıvaoksit güçlü bir ateşe tutularak ayrıştırılır ve saf oksijen elde edilir.
Oksijen gazı mevcut soluduğumuz havadan elde edilir.Bilindiği kadarıyla oksijen gazını elde edecek başka kaynakta yoktur.
Atmosferdeki havada %78 azot,%21 oksijen ve %1 argon gazları bulunur. Argon bir soy gazdır. Bununla beraber diğer soy gazlar kripton,neon ve xenon da havanın %0.1'ni oluşturur.
Bunların kaynama noktaları farklıdır. gazların bu özelliğinden hareketle, Hava,öncelikle özel yöntemlerle sıkıştırılarak buhar,toz ve karbondioksitten temizlenir. Daha sonra ileri derecede soğutulur ve daha da şıkıştırılarak sıvı hale gelen hava damıtmaya veya özel malzemelerin yüzüne çarptırılarak kaynama noktalarını farklılığından dolayı gazlar ayrışmaya başlar önce oksijen,daha sonra azot ve daha sonra da argon gazı ayrışır. Bu ayrışan gazlar kriyojenik tanklarda akışkan halde toplanır. Yine sanayi amaçla kullanılacaksa kriyojenik tankerlerle taşınarak dolum tesislerinde likit halde bulunan oksijen gazı veya diğer gazlar,gazlaştırılarak 150-250 BAR basınç altında çelik çekme tüplere doldurularak sanayi sitelerindeki kaynak işleri ile uğraşan işyerlerine servis yapılır. Oksijen gazı en az %99.5 saflığından aşagı olmamalı aksi halde kaynak yapmaya elverişli olmaz. Yine oksijen gazı % 99.9 saflığa kadar elde edilebilir. Bu saflıktaki oksijen gazı tıbbi amaçlı olarak hastahanelerde de kullanılır.
MAHMUT ÇOBAN
KONYA AR OKSİJEN LİMİTED ŞİRKETİ
Hava çeşitli gazların karışım halinde bulunduğu bir karışımdır.Hava yüksek basınç altında sıvılaştırılır.Sıvı hale gelen gazlar ayrımsal damıtma yöntemi ile bileşenlerine ayrılır.
Bülent Dilekoğlu
Fen ve Tek.Öğrt./SAMSUN
1 İnsanlığın gelişiminde sanat mı önemlidir yoksa bilim mi? 11492 defa okundu
2 Hücre bölünmeleride dna protein sentezi yapar mı? 6134 defa okundu
4 Altının, bakırın, gümüşün, nikelin, kromun ve alüminyumun özdirençleri kaçtır? 10587 defa okundu
5 Tekerleğin bulunuşundan günümüze kadar geçirdiği aşamalar nelerdir? 4409 defa okundu
11 Soğan ve sarımsağın antioksidan özellikleri nelerdir? 4053 defa okundu
13 Eski dönemlerde kireç, sodyum, hidroksit gibi maddelerin uzun süre element ... 9158 defa okundu
19 Türkçe veya edebiyat öğretmenliği için sözel mi tm mi seçmek gerekir? 12989 defa okundu