soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Fizik mühendisliği nedir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-04-17 | Okunma sayısı: 4414

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Fizik evrenin oluşumunu ve işleyişini düzenleyen yasaları araştıran ve bu yasaların uygulanmasını sağlayan temel bilimdir. Bu özelliği nedeniyle fizik, bilimin tarihsel doğal gelişim sürecinde önce inşaat, makine, elektrik gibi klasik mühendislik alanlarının, sonra da jeoloji, maden, elektronik, bilgisayar, kimya, gıda, çevre gibi akla gelebilecek tüm güncel mühendislik alanlarının doğuşunu ve gelişimini sağlamıştır. Bunun yanında fizik, gelecekte yeni mühendislik alanları oluşturacak biçimde gelişen üstüniletkenlik, fotonik, biyofizik gibi alanlara da öncülük etmektedir.

Bu çerçeveden bakıldığında, fizik biliminin bugüne kadar ortaya çıkan ve bundan sonra da ortaya çıkacak olan tüm mühendislik alanlarını oluşturup geliştirme gibi bir yetkinliğinin olduğu görülebilir. Araştırmayla ulaştığı evrensel yasaları, ölçülebilen nicelikler aracılığı ile uygulamaya aktarma özelliğine sahip olması nedeniyle uygulamalı fizik de bir mühendislik alanıdır.

Dünyadaki pek çok üniversitede yer alan uygulamalı fizik ya da fizik mühendisliği bölümleri, mühendislik amaçlı eğitim-öğretim programları ve araştırmaları ile yukarda belirtilen doğrultuda etkinliklerini sürdürmektedirler. Bugün günlük yaşantımıza girmiş olan transistörler, laserler,bilgisayarlar, radarlar, uçaklar, teleskoplar, uydular gibi pek çok gelişmiş teknoloji ürünü, başka bilim ve mühendislik dallarından katkılar olsa da, büyük ölçüde fizikçilerin ve fizik mühendislerinin eseridir.

Yukardaki gerçeklerin ışığında Türkiye deki dört üniversitede (Hacettepe, Ankara, İstanbul Teknik, Gaziantep) fizik mühendisliği bölümleri kurularak mühendislik amaçlı eğitim/öğretim programları yürürlüğe konulmuştur.

http://www.physweb.hacettepe.edu.tr/index.php?sayfa=nedir&dil=tr

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun