soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Başı üstünde 40 newton ağırlığındaki simit tablasını taşıyan bir simitçi düz yolda 8 metre yürüyor simitçinin yerçekimine karşı yaptığı iş kaç jouledur?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-12-26 | Okunma sayısı: 13201

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Tavuklar uçabilir mi?
user avatar

M=simitçinin ağırlığı olmak üzere;
Cevap, (320+8M) Joule'dur.

user avatar

"aozk" maalesef vermis oldugunuz cevap yanlis.

Soruda yercekimine karsi yapilmis olan is sorulmus. Yercekimi dogrultusunda bir hareket olmadigi icin yercekimine karsi bir is yapilmiyor burada. Ayni sekilde yercekimi de bir is yapmiyor.

Bir is yapilabilmesi icin yer degistirmenin kuvvet dogrultusunda olmasi gereklidir. Burada yercekimine dik dogrultuda hareket vardir ve yercekimine karsi bir is yapilmamaktadir.

user avatar

Evet yanlış oldu cevabım. Ben simitçinin ağırlığını katmayacağımızı düşünerek şaşırtmaya çalıştılar galiba diye düşündüm ve bu aklıma geldiği için heyecanla yazdım :)

Eğer sürtünmeli bir yerde bir şey sürüklenirse ya da herhangi bir yerde bir şey havaya kaldırılırsa yerçekimine karşı iş yapılmış oluyordu galiba.

user avatar

Evet eğer birşeyi havaya kaldırmaya çalışırsanız bu durumda yerçekimine karşı bir iş yapılmış olur. Eğrisel yolda bir hareket yaptırırsanız yine yerçekimine karşı bir iş yapılır bu durumda iş hesaplanırken dikey yöndeki yerdeğiştirme miktarı göz önüne alınır.

Sürtünmeli bir yerde bir cismin sürüklenmesi durumunda eğer yatay yönde sürüklüyorsanız sadece sürtünme kuvvetine karşı bir iş yapmış olursunuz. Eğer sürtünmeli ortam içinde örneğin bir sıvı içerisinden bir taşı yukarı doğru çekiyorsanız burada hem yerçekimine hem de sürtünmeye karşı bir iş vardır diyebiliriz.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun