Soruyu soran: Ferhan95 | Tarih: 2007-04-24 | Okunma sayısı: 12371
Toprak bütün biyolojik varlıklar için vazgeçilmez bir yaşama ortamı, doğal bir mekandır.
1- Toprağın Tarımsal Önemi : Daha ilk çağlardan beri anlaşılmış olup, arkeolojik araştırmalar toprağın ilk insanlar tarafından bitki yetiştirmek amacıyla kullanılmasının Milattan en az 8000 yıl önce başladığına işaret eder. Toprak uzun süre herhangi bir ıslah işlemi ve madde ilavesi yapılmadan kullanılmıştır. İnsanların toprağa yaptığı ilk müdahale sulama, ikincisi gübrelemedir. İlk ıslah işlemi ise teraslamadır. Günümüz koşullarında toprak bitkisel üretim için hala vazgeçilmez bir yetiştirme ortamı olarak kullanılmaktadır.
2- Toprağın Endüstriyel Önemi : Toprağın endüstriyel önemi de eski çağlardan beri farkedilmiş, günlük yaşamda kullanılan ilk ev ve mutfak gereçleri topraktan yapılmıştır. Günümüzde topraklar tuğla-kiremit, seramik, porselen ve cam sanayinin temel hammadde kaynağını oluşturmaktadır. Öte yandan tüm sanayi kuruluşlarının fiziksel varlıkalrına durak yeri ve mekan olanağı sağlamaktadır.
3- Toprağın Ekonomik Önemi : Toprağın ekonomik önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bütün yeraltı servetlerinin yatağı olarak toprak her türlü sanayiinin temel dayanağını, taşınmaz mal olarak da zenginlik ve servetin gerçek kaynağını oluşturmaktadır. Artan nüfusa ve gittikçe kıtlaşan miktarına bağlı olarak toprağın ekonomik değeri her geçen gün daha da artmakta, büyük rantlar sağlamaktadır.
4- Toprağın Ulusal Önemi : Ülkelerin gözünde toprakları kutsaldır.
http://www.tema.org.tr/CevreKutuphanesi/Erozyon/ToprakNedir.htm
5 direnci olmayan bir iletken yapılabilir mi? 5706 defa okundu
7 Canlıların bulunduğu doğal ortama ne denir? 10061 defa okundu
8 Köşegen nedir? Hangi geometrik şekillerde vardır? 6295 defa okundu
11 Karbon yüksek sıcaklığa dayanıklı mıdır? 1639 defa okundu
13 Ben normal bir lise öğrencisiyim harp akademisine girebilir miyim girersem ... 5657 defa okundu
14 Edison kaçlı yıllarda ampulu icat etmiş? 3079 defa okundu
20 Polatlıdaki yerel yönetim birimleri nelerdir? 3496 defa okundu