soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Florasan lambalar nasıl ışık üretiyor?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2008-02-26 | Okunma sayısı: 21190

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Tavuklar uçabilir mi?
user avatar

Floresan lambaların içindeki gaz sayesinİçinde bulunan civa gazının flamanlarca ısıtılarak buharlaştırılması sonucu oluşan gözle görülmez ışımanın camın iç yüzeyine kaplanmış olan floresan adı verilen madde sayesinde parlak, gözle görülebilir bir ışık üretiyor.
Floresan lambalar 1939 yılında “New York Dünya Fuarı”nda General Electric tarafından sergilendi. Ampüle rakip olarak çıkan floresan lambalar avantajlarıyla dikkat çekiyordu. Aynı evin içinde banyoda, tuvalette, salonda floresan ışık kullanılırken, yatak odasında ampül kullanılıyordu. Floresanın en büyük avantajı daha az enerji harcayıp, daha çok enerji vermesiydi. Yani 18 Watt’lık bir floresan lamba, 75 Watt’lık bir ampul kadar ışık verebilir. Böylece %75 oranında tasarruf sağlayan floresanlar, okullarda, işyerlerinde kullanılmaya başlandı. Floresanların bir diğer önemli özelliği ise sık sık açma-kapama düğmesine bastığınızda çok elektirik harcarlar. Örneğin tipik bir floresan lamba devamlı açık bırakıldığında 50.000 saat çalışabilir. Üç saatlik aralarla kapanıp açıldığında ömrü 20.000 saate düşer. Sonuç olarak floresan lambaları bir saat sonra açacaksanız hiç kapatmamanız daha ekonomik olabilir. Ampüller için ise böyle bir şey söz konusu değildi.
de olur.

user avatar

İçinde bulunan civa flamanlarca ısıtılarak buharlaştırılır ve oluşan gözle görülmez ışıma, camın iç yüzeyine kaplanmış olan floresan adlı madde sayesinde parlak, gözle görülebilir bir ışık üretir.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun