soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Neden ışık hızından daha hızlı gidilemez?

Soruyu soran: Sonsuzevren33 | Tarih: 2008-07-02 | Okunma sayısı: 4147

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç farklı dil vardır?
user avatar

Işık hem dalga hemde parçacıktır. Işık fotonlardan oluşur. Fotonların kütlesi yoktur. Enerji ifadesi E=hf dir. Işık kütlesiz olduğu için hızı çok fazladır. Diğer parçacıklarınsa kütlesi vardır. Örneğin elektronlar. Elektron hızlandırma deneylerinde elektronlara enerji vererek hızlandırdıkça kütlelerinde arttığı gözlenmiştir. Dolayısıyla kütleyle hız ters orantılıdır. Bu yüzden hiçbir parçacığın hızı ışık hızına ulaşamaz.

user avatar

Bir cisim düşün. Bu cismi sürekli enerji verip, hızlandırıyorsun. ama unutulmaması gereken şey cismin hızlandıkça kütlesinin arttığı. Bunu Ainstain ın E=mc2 formulunden anlayabiliriz. burada c (ışık hızı) sabit oldugundan cismin enerjisi arttıkça kütleside artar. Bu normal hayatta bir arabada düşündüğümüzde arabanın hızı ışık hızından o kadar küçüktür ki ihmal edilebilir ama ışık hızına yakın hızlarda bu belirgin bir hal alır. Cismin kütlesi sürekli artmaya başlar. Hatta sonsuza yaklaşır ki o zamanda F=m.a dan cismi hiçbir kuvvetle ivmelendiremessin. Yani cisim hızlandıkça onu daha da hızlandırmak zorlaşır. Bu zorluk ışıkhızına yaklaştıkça imkansızlaşır.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

user avatar

m=c.e formülü (enerji =hız . kütle) bize ışık hızına ulaşmamız için kutlenin 0 olmas sonucunu gösterir. sonuçta mevcut teknolojiyle imkansız

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun