soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Elektriğin hızı ne kadardır?

Soruyu soran: Yawz | Tarih: 2008-08-04 | Okunma sayısı: 17489

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Elektrik hızı ile ilgili sormak istediğiniz şey eğer şöyle birşey ise "Ben bir elektrik düğmesine bastığımda lamba ne kadar süre sonra yanar?" Bunun cevabı ışık hızı olacaktır.
Burada bahsedilen şey elektromagnetik dalgadır ve elektromagnetik dalgalar ışık hızıyla yayılır. Bu sayede düğmeye basar basmaz lambanın yandığını görürüz.
Işık hızı ise 299.792.458 metre/saniye'dir.

Fakat eğer sorma istediğiniz "elektrik kablolarındaki elektronlar ne kadar hızla ilerliyorlar?" ise bunun cevabı yaklaşık 8metre/saat olacaktır. Elektronlar sürüklenme hızı verdiğimiz bir hızla çok çok yavaş bir şekilde ilerler kablo içinde. Bir saatte aldıkları yol bir kaç metre ancak olur.

user avatar

İçi boş olan bir hortumun bir ucundan su verdiğinizde diğer ucundan suyun çıkması uzun bir süre alır. Ancak hortumun içinde zaten önceden su varsa bir taraftan verdiğiniz su diğer taraftan hemen çıkmaya başlar.

Elektrik düğmesi ile elektriğin yakılmasında da aynı durum söz konusudur, Bay Bilge'nin de dediği gibi elektronların hızı yavaş olmasına rağmen kabloda elektriğin iletilme hızı ışık hızına eşit olur.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun