soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Hücrenin yönetim merkezi neresidir? Bu merkezin görevleri nelerdir? Canlıların büyümesi nasıl gerçekleşir? Canlılar nasıl çoğalırlar?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2008-09-08 | Okunma sayısı: 37789

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Hücrenin yönetim merkezi “hücre çekirdeği”dir. Hücre çekirdeğinin içinde nukleoplazma denilen sıvı bir yapı vardır. Aşağıdaki şekilde bir çekirdeğin yapısını görebilirsiniz;

Hücre çekirdeğinin temel görevi gen eksprasyonunu kontrol etmek ve hücre bölünme sürecinde DNA kopyalanmasını yönlendirmektir.  Bu şekilde hücrenin yaşamının devamlılığını sağlayabilmesini hücre çekirdeği sağlamaktadır.  Kalıtsal özellikler hücre çekirdeğinde yönetilen DNA ile diğer hücrelere aktarılmaktadır.

DNA ve RNA çekirdek yapısında bulunan kromozomlar da burada sentezlenmektedirler.

Çekirdek hücre içinde bir nevi beyin görevi üstlenmektedir. Hücre içinde sentezlenecek tüm proteinlerden o sorumludur ve onun yapısında bulunan genetik şifreler tarafından sürece yön verilir.

Canlıların büyümesi ile ilgili soruya gelelim;
Canlı organizmalar metabolizma adını verdiğimiz çeşitli kimyasal reaksiyonlar soncu yaşamını sürdürür ve büyümeye devam ederler. Canlılar çeşitli kaynaklardan çeşitli maddeleri alırlar ve bunları çeşitli tepkimeler sonucunda enerjiye çevirirler. Bu enerji canlı yapının büyümesi ve sürekliliğinin sağlanması için kullanılır.

Metabolizma dediğimiz şey genellikle iki kategori altında incelenir; anabolizma ve katabolizma.  Katabolizmada büyük moleküller daha basit ve küçük yapılara parçalanır. Anabolizmada ise enerji kullanılarak nükleik asitler ve proteinler gibi çekirdek bileşenleri oluşturulur.
Eğer büyüme olayına daha geniş bir açıdana bakacak olursak büyüme için ilk basamaklardan biri beslenme aşamasıdır. Bir canlı bir şekilde beslenmelidir ki büyüme için gerekli olacak enerjiyi üretebilsin. Yukarıda bahsettiğim metobolizmik süreçler bu şekilde devamlılığı sürdürebilecektir.

Solunum ise ikinci bir boyut olarak ele alınabilir. Birçok canlı enerji elde etme sürecinde solunum yardımıyla aldığı gazlardan yararlanır.
Canlılarda çoğalma eşeyli ve eşeysiz çoğalma olarak iki alt başlıkta incelenir. Bununla ilgili sorulara  şu adreslerden ulaşabilirsiniz;
http://www.ebilge.com/272749/Eseyli_ureme_nedir.html
http://www.ebilge.com/272638/Eseysiz_ureme_nedir.html

Kaynaklar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_nucleus
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=2&soru_id=609
http://www.baskent.edu.tr/~mustafak/BME-201/dokumanlar/H%DCCRE%20VE%20YAPISIdoc.pdf
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080625045747AAgosMJ

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun