soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Eklemlerin sağlığını nasıl koruyabiliriz?

Soruyu soran: Selena_nana_açelya | Tarih: 2010-03-06 | Okunma sayısı: 3102

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Eklemlerinizi ileride oluşabilecek bozukluklara ve hastalıklara karşı korumak için dikkat etmeniz gereken önemli kurallar aşağıdaki gibidir:

1-Her gün her ekleminizi ağrısız hareket ettirebileceğiniz şekilde hareket ettirin.Böylece eklemlerinizin hareket kabiliyetinin her geçen gün arttığını göreceksiniz. Hareketlerinizi yaparken yumuşak ve yavaş olmalısınız. Ani ve zorlayıcı hareketler eklemlerinizin incinmesine neden olabilir.

2-İş için en elverişli ve güçlü eklemlerinizi kullanın.Zayıf eklemlerinizi onların yapamayacağı özellikli işlerde kullanmamaya özen gösterin. El parmaklarınız küçük ve hassas eklemlere sahiptir.Bundan dolayı bu eklemlerinizi zorlamamanız gerekir. Taşıyacağınız ağırlıkları parmaklarınızla değil avuç içiyle veya ön kolda taşımalısınız.



3-Eşyaları başparmağınız ile parmaklarınız arasında tutmaktan kaçınmalısınız. Kitap, tepsi veya kulplu bir bardağı avucunuzun içinde taşıyın. Parmaklarınıza yük bindirecek para çantası yerine omuz askılı çantaları kullanın. Parmaklarınızda ilerde oluşabilecek şekil bozukluklarını böylece önlemiş olursunuz.



4-İyi vücut pozisyonlarında hareket etmelisiniz.Vücudu taşırken bulunmuş olduğunuz vücut duruşu eklemlerinize vermiş olduğunuz yükün gerilimine de geniş ölçüde etkide bulunur.Vücut şekliniz enerjinizi korumanız ve daha etkin kullanmanıza olanak sağlar.Ayakta dururken baş ve gövde aynı hizada olmalı ve omuz ve kalçaların birbirine paralel olmasına dikkat edilmelidir.



5-Malzemeleri kaldırıp taşımak yerine onları çalışma yüzeylerinde veya tezgah üzerinde kaydırarak hareket ettirin



6-Otururken ayak desteğinizin ve iyi bir bel yaslanma yüzeyinin olmasına dikkat etmelisiniz.

7-Ayak uçlarınız ve bacak üst kısımlarının zeminle aynı doğrultuda olması önemlidir.



8-Eğer masa başında uzun süreli çalışıyorsanız ,koltuğunuzun sizin kollarınızı destekleyecek biçimde her iki yanında kollarının bulunmasına dikkat etmelisiniz. Oturup kalkarken dizleriniz ve topuklarınızdaki yükü azaltmak için koltuğunuzun yüksekliğini arttırınız.

9-Ağır malzemeleri göğsünüze yakın ve kollarınızın ön kısımlarıyla destekleyecek biçimde taşıyın.Uygun bir ayakta duruş biçimi sağlanmalıdır. Zayıf duruş ve pozisyon uygun yük dağılımının sağlanmasına engel olur
ve kaslarımızın ve bağlarının üzerinde gerilmeye neden olabilir.



10-Yerden bir şeyler alırken dizlerinizden çömelerek alınız veya bir sandalyeye oturarak eğiliniz.

11-Raflı olan dolapları açarken parmaklarınıza gelecek yükü azaltmak için bilek veya kollarınızın ön kısmını kullanmanızı sağlayacak bir halkayı kullanmayı tercih edin.



12-Eklemlerinizin uzun süre aynı pozisyonda kalacak şekilde olmasından kaçının. Eklemlerinizin gergin bir vaziyette kalmasına müsaade etmeyin, onları
hareket ettirin.



13-El işi yaparken veya yazı yazarken ellerinizi her 10-15 dakikada bir gevşetin ve serbest bırakın. Televizyon seyrederken 30dakika da bir kalkıp hareket edin.



14.Gün boyu dinlenme ve aktivite sürelerini dengeleyin.Eklemlerinizin aşırı çalışmasına engel olmaya yardımcı olmak için iş yükünüzü etkili ve verimli bir şekilde düzenleyin.



15-Çalışmanızı ılımlı tempoda olacak şekilde yapın ve hızlı davranmaktan sakının.Yorgunluk hissetmeden önce mutlaka dinlenin.Gün boyu hafif ve ılımlı işler yapmayı tercih edin.Periyodik olarak uzun molalar verin.



16-Günlük aktivitelerinizde size yardımcı olabilecek ekipmanları kullanmayı tercih edin.



17-Kilonuzu kontrol altında tutun.Fazladan alabileceğiniz kilolar kalçalar, dizler ve ayak bilekleriniz gibi yük taşıyan eklemlerinize aşırı yük getirir.



18-Beslenmenizde antioksidan niteliği ön planda C vitamini, E vitamini, karoten ve flavanoid içeriği yüksek sebze ve meyvelere yer vermeniz eklem ve çevresindeki yapıların daha güçlü olmasını katkıda bulunacağı gibi eklemlerinizin yıpranma hızının yavaşlatılmasına da katkıda bulunacaktır.

Kaynak: Prof.Dr. Fikret Tüzün- Alman Hastanesi Romatizma ve Osteoporoz Merkezi Direktörü

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun