Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2010-04-21 | Okunma sayısı: 4061
Kovalent bağ, iki atom arasında, bir veya daha fazla elektronun paylaşılmasıyla karakterize edilen kimyasal bağın bir tanımıdır. Genellikle bağ, ortaya çıkan molekülü bir arada tutan ortak çekim gücü olarak tanımlanabilir. Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu bölgede (-) yüklü bir alan yaratacaklardır. Bu alan, her iki çekirdeğe bir çekme kuvveti uygulayarak bir bağ yaratır.
Kovalent bağ, söz konusu atomların dış yörüngelerinin dolması ile meydana gelir. Bu tür bağlar, moleküller arası hidrojen bağından daima daha güçlü, iyonik bağ ile ise ya aynı güçte ya da daha güçlüdür.
Bazı inorganik maddelerin -hidrojen, amonyak, klor, su ve azot molekülleri ile tüm organik maddelerin molekülleri kovalent bağ ile bir arada tutulmaktadır.
Kovalent bağ (iyonik ve metalik bağın tersine) yönlüdür; bağ açılarının etkileşimin gücü üzerinde etkisi büyüktür. Bu etkinin kaynağı, kovalent bağların, atomik yörüngelerin üst üste binmesiyle oluşmasından ileri gelir. Atomik yörüngeler (p, d, ve f orbitalleri) hepsi yönlü karakterde olup, bağlanma esnasında önemli ölçüde yöne bağlı etkileşime neden olurlar.
Kovalent bağ, genellikle benzer elektronegatifliğe sahip atomlar arasında gerçekleşir. Bu nedenle ametaller, daha kolaylıkla kovalent bağı tercih eder ve metaller de kolayca yerlerinden oynatılabilen elektronların daha serbestçe dolaşabildiği metalik bağ yaparlar. Ametallerde bir elektronun serbest kalması daha zordur, dolayısıyla benzer elektronegatifliğe sahip bir madde ile birleşme söz konusu olduğunda o elektronun paylaşılması tek seçenek haline gelir.
Genellikle iki ametal arasında kurulan bir bağ çeşididir. Elektronların paylaşımıyla kurulur. Ayrıntılı bilgiye aşağıdaki adresten ulaşılabilir;
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kovalent_ba%C4%9F
1 Yönetici onayından geçmesine rağmen neden sitede saçma sapan sorular dolaşa... 3683 defa okundu
3 Tam sayılar sayılar ne zaman ve neden kullanılıyor? 15121 defa okundu
4 Futbolcu olmak için hangi liseye gitmek gerekir? 20033 defa okundu
6 Bozuk etin ya da bozuk yiyeceklerin üzerindeki kurtcuklar nasıl oluşur? 3040 defa okundu
7 Türkiyede ulaşımda kullanılan göl ve akarsular nelerdir? 16581 defa okundu
8 Excel ilk açıldığında kaç çalışma sayfası bulunur? 3953 defa okundu
9 Saç kreminin yararları ve zararları nelerdir? 4315 defa okundu
10 İslamiyetten önce Mekke dönemine ne ad verilir? 8546 defa okundu
11 Uzayda oksijen yok peki güneş nasıl yanıyor? 4504 defa okundu
13 Yaltkanların elektirik enerjisinin neden olabilecegi tehlikelere karşı insa... 3349 defa okundu
15 Valiliğe bağlı çalışan birimlerin görevleri nelerdir? 3719 defa okundu
17 Yerçekimi yeryüzünden kaç km yüksekliğe çıkıldığında biter? 26621 defa okundu
18 İskambil kağıtlarındaki şekillerin anlamı nedir? 7139 defa okundu