soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Fotoselde tercih edilen elementlerin nasıl tercih edildiği periyodik sistemdeki sınıflandırma ile nasıl açıklanır?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2011-12-19 | Okunma sayısı: 3976

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Limon mu yoksa çilek mi daha şekerlidir?
user avatar

Fotoseldeki cam kürenin iç kısmı sodyum,lityum gibi alkali metallerle kaplanır. Çünkü alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler. Güneş ışığı gelince devre tamamlanmış olur ve çalışır.

Cam kürenin içi alkali metalle kaplanan fotosel sadece yüksek enerjili ışıkta çalışır ve bu özelliği sayesinde diğer metallerle kaplanan fotosellerden farklı olur.

Alkali metaller değerlik tabakalarında tek elektronu kolayca kaybederek +1 yüklü iyonlar oluştururlar;bu nedenle kuvvetli indirgendirler. Ayrıca ısı ve elektriği çok iyi iletirler.Bulundukları periyotta iyonlaşma enerjileri en küçük, atom ve iyon çapları ise en büyük olan elementlerdir.

Alkali metaller, daima elektron vererek (+) iyon halinde bulunurlar. Bu özellikleri sebebi ile fotoselin çalışma prensibindeki, küre iç yüzeyinin elektron verme zorunluluğunu sağlar ve devrenin tamamlanmasını sağlarlar. .

Alkali metaller periyodik sistemde 1A gurubunda yer alırlar: Li, Na, K, Rb, Cs ve Fr


Periyodik sistemdeki Alkali Metallerin yeri, mavi renk ile gösterilen yerdir, yani periyodik cetvelin sol kenarındaki elementlerdir. Fotoselin yapımında bu elementlerin tercih edilme sebebi, kolayca elektron kaybedebilmeleri ve elektriği iyi iletebilmeleri olarak açıklanabilir.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun