soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Balıklar su içer mi? İçerse nasıl içerler?

Soruyu soran: Elem | Tarih: 2007-05-07 | Okunma sayısı: 27102

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Balıklar, yeterli suyu bulmakta güçlük çekmezler diye düşünebiliriz ama bu düşünce tatlı su balıkları için geçerlidir. Tatlı su balıklarının başları, istemeden aldıkları ve sürekli dışarı atmak zorunda oldukları suyla derttedir. Sorun, içerdiği elektrolitler, şekerler, amino asitler, üre ve diğer moleküller yüzünden vücut sıvılarının, içinde yaşadıkları suyun tuzluluğuna göre daha konsantre olmasından kaynaklanır. Dışarıdan içeriye doğru oluşan basınç, deriden ve solungaçlardan sürekli içeriye doğru suyun sızmasına neden olur. Hatta o derece ki, balık fazla suyu böbrekleri üzerinden süzüp aktif olarak dışarı atmasa, balon gibi şişip patlayabilir.


Denizde ise durum tam tersidir. Tuzlu deniz suyu, deniz balıklarının vücut sıvılarına kıyasla daha konsantredir. Burada, içeriden dışarıya doğru yönlenmiş basınç, balığın sürekli sıvı kaybetmesine neden olur. Eğer eksilen suyu tamamlamanın bir yolunu bulamamış olsalardı, koskoca denizde susuzluktan ölürlerdi.


Deniz balıkları, sürekli su içmek zorundadır. İçtikleri suyun, içtikleri suyun, vücutlarındaki elektrolit dengeyi bozabilecek fazla tuzunu solunaç bölgelerindeki özel bezlerden dışarı atarlar. Fazla tuzu atma işlemi de, tatlı su balıklarının fazla suyu atmaları gibi balığa yüklüce bir enerjiye malolur. Deniz balıkları, su kaybını asgariye indirebilmek için böbreklerden atılan su miktarını en aza indirmişler. Tatlı su türlerine göre, 10-100 kat daha az idrar bırakırlar.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun