Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2012-02-13 | Okunma sayısı: 5823
Sorunuzun klasik fizik bilimindeki yanıtı,
Ay'da diğer gezegenler gibi "kütle çekim" ile yörünge hareketinden doğan "merkez kaç" gücünün dengesinde ömrünü sürdürmektedir. Bu denge onu arada olması gereken yörüngede tutmaktadır.
Realiteye gelirsek, bu soruyu bir ödev için sorduysanız yukarıdaki yanıt geçerlidir. Gerçekten merak ediyorsanız kütle çekim, yer çekimi, einstein'in bükülen uzayla ilgili ilk tespitleri, havasız ortamda kütle çekimin özkütleyi dikkate almaması vs. anahtar kelimelerini araştırın. Sizi modern fizikten kuantum fiziğine kadar uzayan uzun bir yolculuk bekliyor. İçeriği buraya yazmam olası bile değil. Çok geniş bir konu.
Kolay gelsin.
Bu sorunun tam cevabı aslında ayın sürekli olarak serbest düşme hareketi yapıyor olması gerçeğidir. Ay aslında sürekli olarak dünya ve ay arasındaki çekim kuvveti etkisi ile serbest düşme hareketi yapmaktadır. Ancak yatay doğrultuda da mevcut bir hareketi olduğu için her seferinde ıskalıyor dersek yanlış birşey söylemiş olmayız. Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Diyelim ki bir binanın tepesine çıktınız ve bir taş fırlattınız bir süre hareket eder ve eninde sonunda yere düşer. Daha hızlı fırlattığınızda bu mesafe biraz daha artar. Bunu sürekli daha hızlı fırlattığınızı düşünün. Öyle bir hızla atarsınız ki en son, dünya yuvarlak olduğu için taş bir türlü yere düşemez. Ayrıca önceki cevapta söylenilen merkezkaç kuvveti ikinci bir kuvvet değildir. Ay üzerine etki eden tek kuvveti yer çekimi kuvveti olarak düşünmek yanlış olmaz. Sadece yerçekimi kuvveti etkisinde olan cisimlerin hareketi ise serbest düşme hareketidir.
4 Atatürk'ün öğretmenlere rehber olarak sunduğu ilkeler nelerdir? 3730 defa okundu
5 Eurovision'u kim kazandı? Türkiye kaçıncı oldu? Sıralama nasıl? 3799 defa okundu
9 Günlük hayatta sıvıların kulanıldığı yerler nerelerdir? 2908 defa okundu
11 Türkiye Büyük Millet Meclisinde kaç tane millet vekili vardır? 3854 defa okundu
13 Çeşitkenar üçgenin alanı nasıl bulunur? 32498 defa okundu
15 Yazıcılardaki kartuşlerin mürekkep akıtan yerleri düzdür ama şekil şekil ha... 5820 defa okundu
16 Gelenek ve görenekler yazılı kurallar mı? 5479 defa okundu
20 Dünya'mızda kac gezegen vardır ve bunların adı nedır? Bazı gezegenlerin adl... 4958 defa okundu