soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Ay neden dünyaya çarpmıyor?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2012-02-13 | Okunma sayısı: 6118

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Sorunuzun klasik fizik bilimindeki yanıtı,
Ay'da diğer gezegenler gibi "kütle çekim" ile yörünge hareketinden doğan "merkez kaç" gücünün dengesinde ömrünü sürdürmektedir. Bu denge onu arada olması gereken yörüngede tutmaktadır.

Realiteye gelirsek, bu soruyu bir ödev için sorduysanız yukarıdaki yanıt geçerlidir. Gerçekten merak ediyorsanız kütle çekim, yer çekimi, einstein'in bükülen uzayla ilgili ilk tespitleri, havasız ortamda kütle çekimin özkütleyi dikkate almaması vs. anahtar kelimelerini araştırın. Sizi modern fizikten kuantum fiziğine kadar uzayan uzun bir yolculuk bekliyor. İçeriği buraya yazmam olası bile değil. Çok geniş bir konu.

Kolay gelsin.

user avatar

Bu sorunun tam cevabı aslında ayın sürekli olarak serbest düşme hareketi yapıyor olması gerçeğidir. Ay aslında sürekli olarak dünya ve ay arasındaki çekim kuvveti etkisi ile serbest düşme hareketi yapmaktadır. Ancak yatay doğrultuda da mevcut bir hareketi olduğu için her seferinde ıskalıyor dersek yanlış birşey söylemiş olmayız. Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Diyelim ki bir binanın tepesine çıktınız ve bir taş fırlattınız bir süre hareket eder ve eninde sonunda yere düşer. Daha hızlı fırlattığınızda bu mesafe biraz daha artar. Bunu sürekli daha hızlı fırlattığınızı düşünün. Öyle bir hızla atarsınız ki en son, dünya yuvarlak olduğu için taş bir türlü yere düşemez. Ayrıca önceki cevapta söylenilen merkezkaç kuvveti ikinci bir kuvvet değildir. Ay üzerine etki eden tek kuvveti yer çekimi kuvveti olarak düşünmek yanlış olmaz. Sadece yerçekimi kuvveti etkisinde olan cisimlerin hareketi ise serbest düşme hareketidir.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun