soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Farklı farklı yeniden yüklenebilir cihazlar niçin farklı gerilimler ile yüklenebiliyor? Niçin hepsini şehir gerilimi olan 220V-240V ile şarj edemiyoruz ve cihazlar eğer istenseydi hepsi bu gerilim ile yüklenecek şekilde üretilebilir miydi?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2014-08-01 | Okunma sayısı: 2811

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

1 santimetrekare dahi tutmayan bir alana bir milyardan fazla transistörün girebildiği günümüz elektronik dünyasında, işletme gerilim ve akımını şehir şebekesi değil donanımların dayanım gücü belirler.
Diğer yanda, depolama teknolojileri de fiziksel ve kimyasal yapıları nedeniyle kullanabilecekleri akım ve gerilim konusunda esnek değillerdir. Örneğin günmüzde en yaygın kullanılan lityum iyon Li-on pillerin hücre başına gerilimi 1.5 V ortalamasındadır. Ötesi bir gerilimde içeriğindeki kimyasal yapının limitleri aşılmış olur.
Tekrar diğer donanımlara dönersek, basitçe, üzerinde hiç bir elektronik devre elemanı olmayan, sadece mikron boyuttaki (standart) bakır devre yolları yapılmış bir entegreye 220 V 50 Hz şebeke gerilimi verdiğimizi düşünelim. Sadece bakır kablodan ibaret olmasına rağmen kısa devre ile yanacaktır. Zira aralarındaki mesafe mikronlarla ölçülen iki bakır kabloya 220 V gerilim uygulandığında elektriğin bir yoldan (kablo diyelim) diğerine atlaması kaçınılmazdır.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun