soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Newtonun temel prensiblerinden ikincisine göre serbest bırakılan cismin ivmesi sabit olarak artar bu artış sonucu bir yerde sabit kalır peki bunun sebebi nedir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2014-08-03 | Okunma sayısı: 3837

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Serbest bırakılan cismin ivmesi artmaz ve sabittir. Bu ivme değeri ise yerçekimi ivmesi olarak adlandırdığımız g'ye eşittir. Newton'un ikinci kanunu olarak bildiğimiz kanun ise bir cisme etki eden net kuvvet sıfırdan farklı ise cisim sabit ivmeli bir hareket yapacağını söylemektedir. Bu durumda evet serbest düşme hareketi Newton'un ikinci kanununda ifade ettiği F=m.a eşitliğine aykırı bir hareket değildir.

Ancak sorunuzun ikinci kısmından anladığım kadarıyla hız ve ivme terimlerini karıştırdınız diye düşünüyorum. Hava sürtünmesinin olduğu yani bizim gerçek hayat olarak da tanımlayabileceğimiz durumlarda serbest bırakılan bir cismin hızı önce artar sonra ise bu cisim sabit hızla hareketine devam eder. Cismin hızının sabit olmasının nedeni ise Newton'un birinci kanunu ile izah edilebilir. Newton'un birinci kanunu bir cisme etki eden net kuvvetin sıfır olması durumunda cismin duruyorsa durmaya devam edeceğini, hareket ediyorsa da sabit hızla bu hareketine devam edeceğini söylemektedir. Cisme etkiyen hava direnci cismin hızıyla doğru orantılı şekilde artmaktadır. Belli bir noktada cisme etki eden sürtünme kuvveti, cismin serbest düşme hareketi yapmasını sağlayan yerçekimi kuvvetine yani cismin ağırlığına eşit duruma gelecektir. İşte o durumda cismin üzerine etki eden net kuvvet sıfır olmuş olacak ve cisim o anda sahip olduğu hız ile hareketine devam edecektir. O hız değeri ise limit hız olarak adlandırılmaktadır. Eğer sorunuzu yanlış anlamış ise daha açık bir şekilde ebilge.com'da sormanız halinde yenilenmiş halini de cevaplayabilirim.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun