soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Görecelik kuramı basitçe nedir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-05-26 | Okunma sayısı: 11869

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Limon mu yoksa çilek mi daha şekerlidir?
user avatar

Görecelilik diğer adlarıyla görelilik ya da izafiyet kuramı iki kısma ayrılır. 1905 yılında yayımlanan özel görecelik ve 1916 da yayınlanan genel göreceliktir.cisimlerin hızlarını ve geçen zamanı,zaman kavramını ve yer tayini diyebileceğimiz koordinat verileri ile ilgilidir. ışık hızıyla giderken zamandaki değişim nedir? yaşabileceğimiz etkiler nedir? durağan bir şey var mı evrende? newton kanunları ışık hızında geçerli mi? bunlara cevap veren bir kuruamdır. genel görecelik ise makroskobik (gezegenler düzeyinde ) ve mikroskobik dünya (atonlar,parçaçaıklar düzeyinde) hızlar ,koordinatlar, kütleçekimi gibi konularla ilgilenir. yani genel göreceliliğin genelleştirilmiş halidir.  ivmeli hareket ve kütleçekimi açıklamasını özel göreliliğe birleştiren, genelleyen teoridir. Genel görelilikten önce, Newton'un kütleçekim teorisi geçerliydi. Newton'un formülleri (yatay atış, dikey atış vb) bugun de hassaslık gerektirmeyen uygulamalarda geçerlidir.Fakat aya roket göndermek gibi hassas işlerde Einstein formülleri kullanılmaktadır.Genel olarak Newton mekaniğinde Kuvvet (F), İzafiyet teorisinde ise Kütle (M) önemli ve önplandadır. Genel görelilik ile Einstein şunları keşfetmiştir:

    * Yerçekimi (kütleçekimi) ivmeli hareketten ayırt edilemez (Eşitlik ilkesi)
    * Kütle, içinde bulunduğumuz uzay-zaman'ı eğip bükmektedir.
    * Yerçekimi bir kuvvet değildir, uzay-zaman'ın geometrik eğriliğinden ortaya çıkar.

Genel görelilik, kendi zamanı için inanılması güç pek çok öngörülerde bulunmuştur; bunlardan en önemlileri:

    * Eğer kütle uzay-zamanı geometrik olarak eğiyorsa, Güneşin çok yakınından geçip gelen uzak yıldızların ışıkları eğrilmiş olmalıdır. Bu eğrilik güneş çektiği için dış bükey değil de uzay-zamanın eğriliğine uygun iç bükey olmalıdır.
    * Çok çok yoğun kütleler uzay-zamanı öylesine bükebilir ki, uzay-zaman kendi üstüne katlanır ve içine çöker, böylesine yoğun bir kütle görülemez çünkü ışık dahi bu uzay-zaman eğriliğinden, çökmesinden kurtulamaz.
    * Kütle uzay-zamanı eğiyorsa bu eğilmeden zaman da etkileniyor(göreceli) olmalıdır. Eğilmiş zaman yavaş akmalıdır.
    * Hareketli büyük kütleler etraflarındaki bir kısım uzay-zamanı da sürükleyebiliyor olmalıdır.
    * Kütle uzay-zamanı eğiyorsa, kütle yakınındaki eğrilikten ilerleyen ışık, uzağındaki düzgün uzay-zamanda ilerleyenden daha uzun yol almalıdır.
    * Yüksek kütleli oluşumların ani hareketleri uzay-zamanda ani değişimlere, eğrilik dalgaları oluşmasına neden olabilir.

link 1

link 2 

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun