soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Havadan azot gazı nasıl elde edilir?

Soruyu soran: Kızılspıderman | Tarih: 2007-05-28 | Okunma sayısı: 22349

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Dünyada kaç solak vardır?
user avatar

Azot gazını havadan ayırt etmek için geliştirilmiş özel makineler var. Bu makineler azotu %97 - 99.99 arasında değişen oranlarla ayırabiliyorlar. Bunun yanı sıra azotu daha az saflıkta elde edebileceğimiz çeşitli alternatifler de düşünülebilir.
Örneğin havayı sodyum hidroksit (NaOH) çözeltisinden geçirirsek, havadaki CO2 gazını ayırabiliriz.
2 NaOH + CO2 ==> Na2CO3 + H2O
Ardından kalan havayı ısıtılmış bakır tirbünlerden geçirerek oksijenin de tutulmasını sağlayabiliriz. Tabii ki bu ayrıştırma yöntemi ile soy gazları ayıramıyoruz ve bu da azotun saflık oranını düşüren bir etken oluyor.
Cu + O2 ==> 2 CuO

Azotu havadan ayırabileceğimiz bir başka yol ise damıtma yöntemidir. Bunun için havayı önce –190 , - 200°C’lik ısıya getirerek sıvılaştırmamız gerekir. Ardından damıtma yöntemini uygulayarak (bu yöntem bildiğiniz gibi, sıvıların kaynama noktaları farklılığından hareket edilerek uygulanır) azotu ortamdan uzaklaştırabilir ve geriye kalan sıvıyı tekrar buharlaştırarak, azottan bağımsız bir hava elde edebiliriz. Çünkü azotun kaynama noktası oksijen ve argondan daha düşüktür. Böylece daha oksijen ve argon sıvı haldeyken azot buharlaşıp ortamdan uzaklaştırılabilir.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun